Tom Jones se českému publiku naposledy představil loni v listopadu.

Tom Jones se českému publiku naposledy představil loni v listopadu. | foto: Universal Music

RECENZE: Tom Jones překvapil, na novince jde ke kořenům

  • 1
Kvůli nové desce Praise & Blame nejspíš na Toma Jonese fanynky kalhotky a podprsenky házet nebudou. Na velšského tygra je nečekaně vážná, klidná a nepostrádá momenty, v nichž se Jones-umělec po letech střetnul s Jonesem-bavičem ve vyrovnaném souboji.

Jako by se ve svých sedmdesáti letech slavný zpěvák rozhodl odejít z večírku, odhlásil se z hotelového apartmá v Las Vegas a vydal se s producentem Ethanem Johnsem (spolupracuje s Kings of Leon či Ryanem Adamsem) někam do Memphisu pátrat po kořenech amerického rokenrolu, country, blues a gospelu.

Obal alba Praise & Blame zpěváka Tom Jones Hned na první poslech novinka evokuje slavnou sérii American, kterou natočil Johnny Cash pod producentským dohledem Ricka Rubina. Také jádro Praise & Blame tvoří na dřeň obnažené předělávky, hned na úvod je to třeba What Good Am I od Boba Dylana. Ale na albu je i tradicionál Ain’t No Grave, který dal jméno právě závěrečné části Cashovy série.

I hédonistickému soulovému baviči kasin a plesových sálů Jonesovi tu na sevřené nahrávce, jejíž stopáž nedosahuje ani čtyřiceti minut, náhle stačí jen mikrofon a povětšinou akustické nástroje.

Ty dávají prostor vyniknout působivosti zpěvákova stále perfektního hlasu s atmosférickým škraloupem stáří víc, než by to dovedla vybroušená popová produkce.

RECENZE: Tom Jones se vrátil do Prahy

Začal jako koťátko a skončil s odhalenou tygří srstí

Při hledání kořenů, které by náleželo spíše jeho někdejšímu společníkovi Elvisi Presleymu, však dokáže Tom Jones náhle zaznít i současně. Předělávka skladby Burning Hell od Johna Lee Hookera zní s chrčící kytarou a bicími rozervaně, syrově a skvěle, jako by ji pro něj připravili White Stripes.

Před odvahou lze smeknout

Ethan Johns dokázal na desce obrátit snad všechna klišé o Tomu Jonesovi - zbyla z nich jen neuvěřitelná energie, která dodává všem písničkám ohromný drive.

Tom Jones

Takhle pojatý materiál a produkce z nahrávky dělá jednu z nejsilnějších v jeho diskografii. Na to, že je to Jonesův devětatřicátý studiový počin, lze před odvahou nehrát na jistotu a vydat se vstříc hudebnímu dobrodružství smeknout.

Výsledek nezní ani chvíli nepřesvědčivě a tuzemskému posluchači vnukne nápad, jak by to asi dopadlo, kdyby se do něčeho podobného a tak nečekaného vrhl třeba Jonesův obdivovatel a vrstevník Karel Gott.

Tom Jones - Praise & Blame
CD, 429 korun
Hodnocení MF DNES: 90 %