VIDEO: Klipy Petra Jandy: Od vlasáče s kytarou po bezdomovce na Václaváku

  • 0
Petr Janda slaví v pondělí 80. narozeniny. Příští rok taky oslaví šedesát let se skupinou Olympic. Podívejte se, jak s ním šel čas v hudebních videoklipech.

Želva - 1967

Best Of Petr Janda

Hodinu nejlepších klipů Petra Jandy sledujte 2. května od 18:00 na Óčko STAR.

Píseň Želva vznikla během jednoho večera. Autory jsou Petr Janda a Pavel Chrastina. Původně u fanoušků neuspěla a skupina Olympic ji dokonce na pár týdnů stáhla z repertoáru. Nakonec se ale rozhodla ji hrát a stal se z ní nestárnoucí hit, který fanoušci žádají na koncertech i v současnosti. Videoklip je živým záznamem vystoupení skupiny Olympic na 1. beatovém festivalu v Praze.

Dej mi víc své lásky - 1977

Píseň z roku 1965 byla teprve druhou autorskou písní skupiny a hned se z ní stal hit. „Znají ho i moje malé děti, aniž by věděly, že jsem ho složil já. Tehdy jsem bojoval o svoji budoucnost, o své uplatnění. Nakonec jsem si zaplaťpánbůh muziku vybojoval,“ řekl Petr Janda v rozhovoru pro iDNES.cz. Klipu se píseň dočkala až v 70. letech. Účinkuje v něm tedy i Milan Broum, který přišel do skupiny v roce 1975.

Okno mé lásky - 1982

Okno mé lásky složil Petr Janda. Text písně obstaral Zdeněk Rytíř. Skupina Olympic ji vydala na desce Ulice, která měla velký úspěch. V té době získali Olympic třikrát za sebou Zlatého slavíka. Zněla v rádiích třeba pětkrát denně a na koncertech jsme ji museli hrát třeba čtyřikrát,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Milan Broum. Divadlo Broadway aktuálně chystá muzikál nazvaný podle této písně složený z hitů skupiny Olympic.

Jsem tak línej - 1998

Píseň je z prvního sólového alba Petra Jandy Co je dobrý a co zlý z roku 1998. Napsal k ní hudbu i text. Další sólovou desku vydal až po deseti letech. K letošnímu jubileu si nadělil ještě třetí. Jmenuje se Asi se mi nebude chtít.

Já nejsem zlej - 2013

Píseň z desky Souhvězdí šílenců složil Petr Janda a napsal i text. Je také autorem námětu videoklipu. „Bojuji s tím věkem, jak to jen jde. V podstatě se na ten věk zlobím. Strkám nos do cizích věcí, ale v jádru se cítím jako mladej kluk. Nemusím se do ničeho nutit, blbnu s dětma jako zamlada, ani nejsem nějak zvlášť unavenej. Těším se na každej den. Miluji život a cítím, že už ho mám nějak moc za sebou. Píseň je obraz mé duše, je to obraz toho, co cítím a jak to vidím. V této písni je to hodně silný. Samotnýho mě to zaskočilo,“ řekl k písni Petr Janda.

Nemám páru - 2021

Píseň je z poslední desky skupiny Olympic Kaťata. Ve videoklipu hraje Petr Janda bezdomovce, který si přivydělává hraním na Václavském náměstí. Sám se podílel i na režii klipu, v němž se objevila řada známých osobností, jako třeba fotbalista Antonín Panenka, herci Martin Dejdar a Aleš Háma, herečka Jiřina Bohdalová, zpěváci Michal Malátný a Petr Kolář, nebo dcera Petra Jandy Marta a taky jeho manželka Alice.