Peter Buck: Koncertní verze písní mají být jiné

Americké trio R.E.M. předalo na sobotním udílení hudebních cen kapele Lucie trofej za skladbu roku a odehrálo naživo dvě skladby z nové desky. "Dal bych přednost dvouhodinovému koncertu, ale chápu, že jde o televizní show. Bereme to jako malý dárek pro naše fanoušky," říká kytarista Peter Buck. Přiznává, že oproti regulérním koncertům je to velký rozdíl, ale kapela je prý bere stejně vážně. A někdy mohou být taková vystoupení dokonce lepší. "Můžeme se maximálně soustředit, podat nejlepší výkon.
A myslím, že lidé to cítí." Skutečnost, že publikum se na obdobných akcích skládá z muzikantů, sponzorů a společenských celebrit, z nichž část by nejspíše normální koncert této kapely nikdy nenavštívila, si Buck nepřipouští. "Nejlepší je vůbec nepřemýšlet o tom, co si kdo myslí. A pro nás je důležité, že podobné show přenáší televize do všech domácností v zemi a mezi těmi, kteří se na to budou dívat, jsou i mladí lidé, kterým se naše hudba líbí." R.E.M. v této chvíli objíždějí Evropu v rámci propagace své loňské desky Up, klasické turné by se mělo odehrát v létě; přesný rozpis ještě není znám a podle Petera Bucka se prý kapela v rámci střední Evropy dosud rozhoduje mezi koncertem v Budapešti a Praze. "Jsme zvědaví, jak budou lidé na repertoár z nové desky reagovat na koncertech.
Album Up je poměrně komorní deska a nás zajímá, co se stane, až ji přeneseme do velkých sálů." Kritikou vysoce ceněný titul Up překvapil bohatou škálou zvukových efektů a experimentů, využitím samplerů a počítačů, složitě vrstvenými nástroji. Přenést tyto aranže do koncertní podoby je takřka nemožné - k tomu by podle Bucka bylo zapotřebí několika desítek muzikantů. Kytarista to dokládá na skladbách, které zazněly ve Veletržním paláci. "Kupříkladu v písni Lotus jsou na desce použity smyčce, které koncertně samozřejmě nahrazujeme syntezátory. Daysleeper zase obsahuje řadu samplerů, které naživo nepoužíváme. Koncertní verze mají být jiné - především mnohem živější. To chceme publiku nabídnout." Kapela R.E.M. se už během slavnostního ceremoniálu vyznala ze svého obdivu k české metropoli; v jejich případě to však neznělo jen jako zdvořilostní fráze. Zpěvák Mike Stipe navštívil Prahu už několikrát, při svém prvním pobytu strávil několik dní i na Moravě. "Chtěli bychom si prohlédnout Pražský hrad a já bych velice rád viděl i Malou Stranu a Karlův most. Praha je krásná, má ohromnou atmosféru.
Připadá mi takovým zvláštním způsobem posmutnělá. Možná se jenom posadím do nějaké příjemné kavárny a budu pozorovat lidi na ulici," soudí Peter Buck.
Trochu ho mrzí, že se nesetkali s prezidentem Havlem - zvláště když ví o jeho vztahu k rockové hudbě. "Velmi si Václava Havla vážím, zejména jako spisovatele. Četl jsem několik jeho knih a hodně mě oslovily. No nedá se nic dělat - můj obdiv k němu to v žádném případě nesnižuje."

Témata: Václav Havel