Orchestr města Malagy

Orchestr města Malagy byl založen v roce 1991 z iniciativy městské rady a regionální andaluzské vlády. Hlavním cílem projektu bylo vybudování lokálního hudebního tělesa na takové úrovni, která zaručí nejen zprostředkování kvalitního kulturního zážitku místní společnosti, ale zároveň vstup do povědomí i v ostatních oblastech Španělska a světa. Uspořádání orchestru je průběžně přizpůsobováno potřebám repertoáru a doby.

Zejména flexibilita řadí toto těleso mezi moderní orchestry současnosti. Avantgardní programová skladba plynule slučuje klasická díla s progresivními skladbami současných skladatelů a zahrnuje velká díla mistrů všech epoch, lyrickými počínaje a komorními konče.

Díky profesionalitě a uměleckému nadšení hráčů je Orchestr Města Malagy vyhledáván dirigenty a sólisty mezinárodního významu. Za zmínku stojí spolupráce s dirigentskými hvězdami jakými jsou Maxim Šostakovič, Sergiu Comissiona, Michael Stern, Aldo Ceccato či Odon Alonso, ze sólistů jmenujme alespoň Pepe Romera, Leonidase Kavakose, Montserrat Caballé, Angela Romera, Alfreda Krause, Carlose Alvareze, Renatu Scotto, Ramóna Colla.

Od doby vzniku se orchestr zúčastnil značného množství hudebních událostí regionálního i celosvětového významu. Jeho nahrávky jsou úspěšné u nahrávacích společností a bohatá je i spolupráce se Španělskou televizí. Díky rozsáhlému repertoáru je žádaným hostem slavnostních inaugurací španělských divadel, často za účasti španělské královny. Během poslední sezóny orchestr účinkoval  na festivalu Auditorio de Murcia, uzavíral Biarritz mezinárodní hudební festival a účinkoval na 48. Mezinárodním hudebním festivalu hudby a tance v Granadě pod taktovkou Lópeze Cobose. Po vystoupení v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim orchestr pokračuje k našim sousedům, aby se zúčastnil Bratislavských hudebních slavností.