GLOSA: Do kin míří poslední koncertní film legendy. Prostě Motörhead

  • 2
Opět jen jeden večer se bude v tuzemských kinech promítat film Clean Your Clock. Zaznamenal koncert z posledního turné kapely Motörhead. Fanoušci mohou do devíti desítek sálů v celém Česku od Berouna po Žďár nad Sázavou vyrazit ve čtvrtek. Čeho se dočkají?

Celkem přímočaré show, jaká byla legendární skupině vlastní. Snímek, pod nímž jsou podepsaní Kai Swillus a Steffan Chirazi, zaznamenal jeden z koncertů jejich výročního turné ke čtyřiceti letům z roku 2015. Konkrétně se natáčely dvě vyprodané show v mnichovské hale Zenith. Do finálního snímku, jenž vyšel i na DVD a Blu-ray, byly použity záběry jen z koncertu z 20. listopadu, na živé album (mimochodem v diskografii kapely už třinácté) jeho autoři smíchali oba záznamy.

Motörhead a jejich frontman Lemmy si i přes svůj nepochybně hvězdný status až do konce uchovávali jistou rockovou „obyčejnost“. Té dává vyniknout i prostředí, v němž se koncert konal. V případě Clean Your Clock je to hala pro necelých šest tisíc návštěvníků, kde v první řadě jsou lidé kapele pořád dostatečně blízko. Vizuálně se vlastně jedna z posledních show v kariéře skupiny a Lemmyho životě (koncert se konal pět týdnů před jeho úmrtím) moc neliší od toho, co Motörhead předváděli třeba v sedmdesátých a osmdesátých letech. Takže je to zážitek pro fanoušky nadmíru příjemný.

Setlist koncertu je klasickým průřezem. Zazní hity z raných desek jako Overkill či Bomber, ale také písně z posledních alb Aftershock z roku 2013 a Bad Magic (2015). Chybět nemůže ani nejznámější skladba kapely – Ace of Spades.

Zvuk je tu správně nadupaný, vizuální efekty tak akorát (za zmínku stojí hvězdicově nasvícené bubenické sólo během písně Doctor Rock, díky čemuž to není taková otrava, jak se u tohoto prvku většinou stává). Lemmy je tu trochu přešlý, aniž by tehdy ještě sám znal svou diagnózu, ale na energii celého vystoupení to nijak neubírá.

Tak doufejme, že to i v kinech bude pořádně nahlas. Protože u Motörhead to jinak nejde.