Uskupení Lilium Liste nahrálo méně známé koledy a vánočním zpěvy zemitým...

Uskupení Lilium Liste nahrálo méně známé koledy a vánočním zpěvy zemitým způsobem. | foto: Indies Scope

Milovníci folkloru nazpívali odpověď vánočním hitům z nákupních domů

  • 4
V zásadě se rýsují jen dvě možné krajní polohy vztahu, jaký může mít člověk o Štědrém dni ke koledám. Buď se bez nich neobejde – pouští a zpívá si je... až do aleluja. Anebo je z celého adventního kýče natolik otrávený, že jediné zazvonění rolniček u něj vyvolá záchvat hysterie.

Jenže potom tu existuje skrytá třetí možnost. Koledy, které odhazují nános kýče i příliš vlezlé melodie. Třeba takové, jaké nahrálo sdružení Lilium Liste na svou desku Písně vánočního času.

Krása prostých moravských a slezských koled zazpívaných a zahraných „podomácku“ prýští z každého tónu alba. Lilium Liste připravili méně známé koledy syrově, až zemitě, s nefalšovanou radostí a pokorou k vánočním časům. Album bez rozmáchlých aranží a nablýskaných kudrlinek je tou nejlepší odpovědí „obchoďákovým“ vánočním hitům, nad kterými ční i díky autentické interpretaci hudebního odkazu lidových tradic.

Samozřejmě se to tu hemží anděly, Maria jde do kláštera, Ježíšek leží v jesličkách ovinutý v pleničkách a svatý Josef mu zpívá. Ani to nemusí být každému po chuti, jenže poselství Vánoc patří spolu s velikonočním odkazem k tomu nejvýznamnějšímu v křesťanské tradici a kultuře. A když si uvědomíme, že písně pocházejí z nábožensky vždy aktivnější Moravy, nelze se těmto obrazům vyhnout. Pradávný mýtus o příchodu božského dítěte naplňujícího lidské touhy a naděje tu tedy ožívá naplno a křesťansky třeba vlažnějším posluchačům to vynahrazuje právě nakažlivě ryzí pojetí, kterému se těžko odolává.

„Jsme amatérské sdružení lidí milujících lidovou píseň,“ vysvětluje člen Lilium Liste Ludvík Běťák původ autentických aranží a akcentů, které na albu zaznívají. „Pocházíme z různých míst Moravy, každý z nás hrál či zpíval nebo tančil v nějakém folklorním souboru či alespoň v rodinné kapele. Hrajeme a zpíváme si doma, těší nás takové muzicírování a příležitostně rádi zahrajeme a zazpíváme i pro přátele a známé.“ A právě ta radost ze společného setkávání se podařila při nahrávání skvěle zachytit.

Moravských lidových písní – i těch vánočních – je nespočet. Mnoho těch krásných a takřka neznámých ukrývají archivy, zpěvníky a staré kancionály, ale i hlubší vrstvy lidské paměti.

Čistá radost

Členové sdružení Lilium Liste tedy hledají, ale i vzpomínají, objevují a vybírají písně, které se jim líbí a pocházejí převážně z Moravy, některé ze Slezska. Z ústního podání se dochovaly také vzácné motivy milostných koled, legend a duchovních zpěvů vánočního cyklu. Nahrávka záměrně přináší právě ty, které nejsou běžné a známé.

„Opravdu sváteční prožitky mohou být v době krize z blahobytu a krize hodnot paradoxně velice vzácné. Přemíra informací a laciná sentimentalita dnes často přehluší čistou radost, zakryje i to posvátné,“ míní Běťák.