100°C

100°C - 100°C | foto: SONY BMG

Koláž přivedená do varu

Kapela 100°C vydává album Collage a tvrdí, že Mick Jagger je věčný.

Mariánskolázeňská kapela 100°C, jeden z největších objevů posledních let, nerozlišuje mezi hudbou k tanci a poslechu. Její nové album Collage (Koláž) člověka rozhýbe tělesnými impulzy rytmů, zatímco uši se spokojeně noří do vrstev zvuků a hudebních obrazů. "Jde nám o to, abychom se bavili nejen my, ale i lidi," říká zpěvák a kytarista Jakub "Joshua" Johánek.

Spontánní showman se nemusí ani zašklebit a každému je jasná jeho podoba se zpěvákem Rolling Stones Mickem Jaggerem. Johánek si s ní hraje, aniž se tváří jako klon sira Micka. Ostatně jedna z nejchytlavějších písní se jmenuje Jagger’s Not Dead (Jagger není mrtev).

"V Jaggerově osobě je vyjádřený pojem rock’n’rollu. Na našem albu se ukáže souvislost mezi 100°C a Stouny, mezi mou velkou pusou a ústy Micka Jaggera. Myslím, že šedesátá léta se dají připomenout i v roce 2005," míní Johánek.

Rolling Stones považuje za symbol původně britské klubové kapely, která nadchla i Ameriku. "Nakonec nemusí být tak těžké dostat se tam, kam chcete," dodává Johánek. Kapela 100°C sází na podobný přístup k hudbě jako počátkem šedesátých let Rolling Stones. Je to především živý, garážově "špinavý" a přirozený styl, zachycený i na desce. Ta člověka jakoby přenese rovnou na koncert "Stupňů", jak jim fandové říkají.

Ovšem jaggerovské ušklíbnutí je pouze jedním z prvků alba Collage. Funkové či beatové rytmy se proplétají s dýdžejskými kouzly, písně jsou samy o sobě mozaikami hudebních proudů. Třeba skladba History/Madstory?, jeden z jasných koncertních taháků. "Hráli jsme ji v létě na festivalech a lidi na ni hodně pařili," dodávají členové kapely.

K uvolněnosti alba patří i rytmy reggae. "Ve skladbě Afrika jsme se chtěli podívat na prvopočátek reggae. Ten se dá najít v Africe, odkud byl národ převezený na Jamajku, a až tam se vyvíjela hudba reggae," vysvětluje Johánek.

Doplňuje tak další díl Collage neboli Koláže, ke které patří ironická píseň George. Kapela si v ní utahuje ze současného amerického prezidenta. "Všichni mu chtěli nandat, a tak se snažili udělat tvrdou rock’n’rollovou pecku. My jsme na to šli jinak. Písnička George je nejněžnější věc na albu," říká Johánek.


Také složení kapely 100°C tvoří jakousi koláž muzikantů uváděných přezdívkami, ke kterým patří bubeník Fíďa, baskytarista Indian Mojjo, dýdžej At Work nebo Špalda a Laury, hráči na trubku a trombon. Před dvěma lety vyhráli vyhledávací soutěž Coca-Cola PopStar a získali šanci natočit album u velké gramofonové firmy.

S deskou Evergreen (2004), která naznačila možnosti jejich talentu, se uvedli na scénu. Novinka Collage už naplňuje mnohá očekávání, která provázela tuto muzikantsky otevřenou kapelu. Collage hraje na sto procent a náladu vystřelí až na bod varu.

,