Madonna - Confessions Tour, Řím

Madonna - Confessions Tour, koncert v Římě (6. srpna 2006) | foto: Profimedia.cz

Když show, film a Madonna jedno jsou

Vzpomínky na poslední turné Madonny, která loni v září poprvé vystupovala v Praze, lze oživit na DVD The Confessions Tour. To přináší záznam vystoupení ze srpna 2006 v londýnské aréně Wembley.

Mezi jedenadvaceti skladbami jsou silně zastoupeny písně z Madonnina posledního alba Confessions On A Dance Floor, které dalo celému turné styl.

Režisér Jonas Akerlund dobře ví, že Madonniny písně žijí v obrazech, které na novém DVD dál filmařsky rozpracoval. Pomocí rychlých střihů vtiskl větší dynamiku scénám, které na živém koncertu působily rozptýleně. Třeba když Madonna zpívala na vysunuté plošině a na protější straně pódia se pohybovali tanečníci.

Akerlund je obrazově přiblížil do jednoho klubka a diváka jakoby umístil do středu dění. Zajistil mu přehled, který by získal, jen kdyby seděl na několika místech najednou.

Koncert je vyváženým mixem hudby, tance a projekcí. Počínaje úvodní scénou Future Lovers, při které zpěvačka vystupuje z rozevřené diskokoule, až po závěrečný rej k hitu Hung Up, během nějž aréna Wembley skanduje podle sloganu „time goes by so slowly“.

Průhledné projekce hodinových číselníků a diskokoulí Akerlund prolnul s postavami na pódiu a přidal muzice obrazovou dimenzi i jakýsi vizuální rytmus. A když Madonna vyšiluje ve skladbě Let It Will Be, obraz se chvěje tak přesvědčivě, že má člověk dojem rockového zemětřesení.

Zábavná hra se symboly dělá z vystoupení pastvu pro oči. I v půvabně kýčovité písni Lucky Star. Cípy zářící Šťastné hvězdy jako by vystupovaly z projekčních ploch nad pódiem a rozprostřely se díky Akerlundovým kouzlům po celé hale Wembley, která reagovala viditelně živěji než pražské publikum.

Madonna si dopřála i fórek, k němuž nepotřebovala bombastické pomůcky. V písni Like It Or Not stačila obyčejná židle, kolem které zpěvačka vyzývavě tančila a kroutila zadkem. V Akerlundově režii asi lépe vynikne, že je to vtip i sebevědomá prezentace. „Buďto mě vezmete, jaká jsem, nebo běžte pryč,“ zní z podtextu skladby.

Vedle výtečného zvuku si člověk všimne detailů, jež mohly při koncertu uniknout. Třeba jak tanečnice skrývají mezi těly mikrofon, aby jej v potřebný okamžik podaly Madonně do rukou. Vynikla i politická symbolika v písni Forbidden Love.

Svár mezi dvěma tanečníky, pomalovanými symboly judaismu a islámu, je znázorněn jen trhavými pohyby jejich rukou zakleslých do sebe. A Madonna se mezi ně vplétá, aby je smířila. I takové výjevy, včetně diskutovaného zpívání na kříži v Live To Tell, patří do její show.

Akerlundova režie jí znamenitě posloužila. Mezi jejími koncertními DVD patří nový titul k nejlepším. A vůbec nejlépe, zásluhou režiséra Akerlunda, je zde vtaženo do Madonniny muziky akční filmařské řemeslo.

MADONNA - The Confessions Tour
DVD 138 minut, vydala firma Warner Music, doporučená cena 599 korun
Hodnocení MF DNES: 90%