Karel Gott převezme cenu Evropského hospodářského institutu

Zpěvák Karel Gott se koncem března stane teprve druhým Čechem, který převezme prestižní cenu Evropského hospodářského institutu (EWI) - Evropský křišťálový glóbus. ČTK to dnes řekl člen prezidia a reprezentant EWI pro Českou republiku Miloslav Pleyer. Prvním držitelem tohoto ocenění byl před dvěma lety bývalý generální ředitel společnosti Brněnské veletrhy a výstavy Antonín Surka.

Gott cenu převezme 31. března na osmém evropském setkání tohoto institutu v Badenu u Vídně. Mezi dalšími 15 vyznamenanými budou i někdejší člen Evropského parlamentu Otto von Habsburg, švýcarská herečka Liselotte Pulverová a německý herec Mario Adorf.

"Institut tak od poloviny 90. let oceňuje velké zásluhy, vynikající výkony a tvůrčí vklad osobností z hospodářského, kulturního, uměleckého, mediálního, sportovního, diplomatického a politického života, které naplňují jeho filozofii," uvedl Pleyer. EWI vznikl v polovině 60. let s cílem sjednocovat různé kultury a tradice lidí na základě společných ideálů, perspektiv a hospodářských zájmů. Sídlí v Lichtenštejnsku.

"Když se lidé setkávají, je to začátek. Když drží spolu, je to pokrok a když spolupracují, je to úspěch," připomněl Pleyer filozofii této mezinárodní organizace.

Pro Karla Gotta, který je mnohonásobným Zlatým a Českým slavíkem, držitelem mnoha cen TýTý, zlatých a platinových desek českých i zahraničních gramofonových firem, bude Evropský křišťálový glóbus prvním mezinárodním oceněním, uděleným navíc mimo hudební oblast.

Gott, který je v současné době na zahraničním turné, získal v minulosti řadu poct také v cizině. Například na přelomu 70. a 80. let Stříbrného lva hitparády Radia Luxembourg a rovněž televizního hudebního Oscara v Dortmundu. V roce 1998 byl první v kategorii zahraničních interpretů soutěže Slovenský slavík. Řád přátelství národů, který mu byl v SSSR udělen koncem 80. let, převzal až v roce 1997 v Praze.

Karel Gott se chystá ke strku. Ač tvrdil, že kulečník nikdy nehrál, patřil v exhibici v billiardovém klubu k nejlepším (16. února 2001)

Karel Gott získal cenu TýTý v kategorii zpěvák.

DJ Bobo a Karel Gott.

Karel Gott nastupuje do žlutého ´bavoráku´