Berlinale - Rolling Stones a Martin Scorsese

Berlinale - Rolling Stones a Martin Scorsese - 58. ročník filmového festivalu, Berlín (7. února 2008) | foto: Reuters

Hudební tipy: Valící se Romové i rockové legendy

  • 1
Rolling Stones vydávají soundtrack ke svému filmu v režii Martina Scorseseho, romští Terne Čhave nabízí mimořádně pestrou desku a slavní Whitesnake provětrali své hřívy. K tomu jim z rádia hraje Colbie Caillat.

TIP TÝDNE
Rolling Stones - Shine A Light

Rolling Stones ve filmu Shine A LightOd poslední řadové desky rockových veteránů A Bigger Bang uplynuly "pouhé" tři roky. Shine A Light není klasickou deskou, nýbrž soundtrackem. I tak ji lze bezpochyby označit jako tip týdne. Album, které doprovází film, jenž kapela loni natočila s režisérem Martinem Scorsesem, představuje hlavní náplň snímku, tedy speciální koncert v Beacon Theatre, na němž vystoupila řada hostů - mezi nimi Christina Aguilera nebo Buddy Guy.

Z ČESKÝCH LUHŮ
Terne Čhave - More, love!

Terne ČhavePo čtyřech letech se s novým albem hlásí o slovo jedna z nejúspěšnějších (a nejlepších) romských kapel u nás. Pokud byste ale na novince More, love! čekali tradiční romskou muziku, budete zklamaní. Styl, který kapela hraje, by se totiž dal bez nadsázky nazvat jako romský rock´n´roll, tedy kombinace etnických motivů třeba s rockem, punkem, tangem, spirituály i taneční hudbou.

DLOUHO OČEKÁVANÉ
Whitesnake - Good To Be Bad

WhitesnakeDlouhých jedenáct let čekali fandové rockových Whitesnake na novou desku. Ta vznikala dva roky a kapela na ní slibuje vše, co od ní fanoušci očekávají, ovšem zabalené do moderního zvuku. Staromilci si navíc nový počin mohou pořídit v LP formátu, k dostání je i speciální dvoudisková edice se třemi bonusy.

DÁLE VYCHÁZÍ
Diane Reeves - When You Know

Diane ReevesMajitelka čtyř Grammy a famózní jazzová zpěvačka vydává po pěti letech nové album, na kterém se vrací k milostným písním svého mládí. Producentský dohled měl George Duke.

OTK - Okolo
Pražští OTK patří k místní kytarové alternativě takřka neodmyslitelně. Po necelých pěti letech se čtveřice připomíná albem, které vznikalo téměř rok.

Hana Horecká - Trocha country Andělům
Hana HoreckáCountry textařka, skladatelka a kytaristka právě vydává své šesté album. To nabízí jak autorské, tak převzaté písně a spolupráci třeba s Josefem Lauferem nebo Romanem Slavíkem.

One Night Only - Started A Fire
George Craig (One Night Only) Anglické kytarovce sice ze začátku nikdo moc šancí nedával, po vydání debutového alba ale všem vytřeli zrak - deska se okamžitě vyšvihla do Top 10. Lví podíl na tom má určitě i producent Steve Lillywhite, který spolupracoval třeba s U2 nebo Peterem Gabrielem.

Svěrák & Uhlíř - Hity a skorohity
Jaroslav Uhlíř a Zdeněk SvěrákKolekce 20 let písniček zabrala, proto ji teď následuje další výběr obsahující jak pohádkové písničky - třeba z Lotranda a Zubejdy - tak skladby, které Svěrák s Uhlířem napsali pro jiné interprety (Schellinger, Zagorová, Bílá...)

DALŠÍ TITULY
Luděk Sobota s manželkou AdrianouBohemia - Zrnko písku + Bonusy, Celine Dion - A New Day Has Come (Collector's Edition), Estelle - The 18Th Day, Korn - Untitled (Enhanced), Kreyson - Noc plná hvězd/Live, Luděk Sobota - Ze Soboty na Sobotu, Hayes Carll - Trouble In Mind, Devotchka - A Mad And Faithful Telling, Fast Food Orchestra - Urban Menu

HITPARÁDY
Synonymum nesestřelitelnosti   
Colbie CaillatColbie Caillat - jméno této zpěvačky se dá směle použít jako synonymum pro něco nesestřelitelného. Její hit Bubbly byl totiž minulý týden v českých rádiích opět nejhranější. Stříbro patří další stálici, kapele One Republic s písničkou Stop and Stare a třetí jsou Kryštof s Atentátem. Na čtyřku zásadně (z 22. místa) povyskočil Lenny Kravitz s baladou I´ll be waiting a pátý je bradavice zbavený Enrique Iglesias se singlem Tired Of Being Sorry. Novinky jsou v žebříčku tři - nejvýše, na 48. místě, je dívenka, která by v současné době zabodovala snad i s dechovkou, tedy Rihanna a singl Take a Bow. Třiapadesáté místo tentokrát patří Cherish s písničkou Killa a šedesátí jsou September s počinem Cry for You.

Jedna novinka, pak už jen pozitiva a jistoty
Jarek Nohavica - turné Ostrava 2008Prodejní hitparáda nabízí novinku jen jednu. Čtyřiatřicátí jsou Rolling Stones s výše zmíněným soundtrackem Shine A Light. Pětice nejprodávanější zaběhlé jistoty rozhodně neboří, pořadí je následující: Jarek Nohavica - Once (soundtrack) - Ewa Farna - R.E.M. - No Name.
Zdroj: IFPI ČR, www.ifpi.cz