Son Of Dave

Son Of Dave | foto: Son of Dave promo

Harmonikový střelec zahraje na United islands. Kde jinde než na Střeleckém ostrově

  • 0
Jedním z témat dramaturgie pražského festivalu United Islands jsou i hudebníci, vystupující sólově coby one man show. Největší hvězdou této linie bude bezesporu kanadský harmonikář a performer, říkající si Son Of Dave, který představí repertoár z nového alba Shake A Bone.

Řekneme-li jméno Kanaďana Benjamina Darvilla, asi málokomu v Čechách něco řekne. Dodáme-li však jméno kapely, ve které do roku 2000 hrál na harmoniku, kytaru a mandolínu, totiž Crash Test Dummies, snad každému pamětníkovi 90. let se okamžitě vybaví světový šlágr Mmm Mmm Mmm Mmm. Z "kapely jednoho hitu" Darvill vystoupil a od roku 2000 hraje pod hlavičkou sólového projektu Son Of Dave, v jehož rámci vydal doposud čtyři alba.

Son Of Dave

Darvill, žijící dnes v Anglii, coby Son Of Dave velmi osobitě a syrově míchá podněty starého blues (na harmoniku ostatně začal hrát pod vlivem shlédnutí koncertu fenomenálního bluesmana Jamese Cottona), elektronické hiphopové beaty, beatboxové postupy, funky rytmy a rhythmandbluesový zpěv.

Jeho aktuální album Shake A Bone natáčel jeden z nejrenomovanějších zvukových inženýrů a producentů alternativní scény Steve Albini. Ten je pověstný především snahou o co nejsyrovější zachycení soundu produkovaného umělce, což se v případě Son Of Deva podařilo na sto procent.

Son Of Dave, používající na harmoniku baterii zvukových efektů (na tomto albu velmi často například ostaver, který zvuk jeho nástroje rozšiřuje do vyloženě basových, přetemně znějících poloh), si v reálném čase smyčkuje harmonikové riffy, které doplňuje dalšími vyhrávkami, a podobným způsobem pracuje i s vokálními linkami. Rytmus podporuje "živými"perkusemi.

Son Of Dave

Očití svědkové jeho koncertů vyprávějí o Darvillově schopnosti dokonale vygradovat atmosféru, a to před libovolně početným publikem, a za pomoci pouhé harmoniky a zpěvu proměnit koncert v divokou tančírnu. Tuto schopnost album Shake A Bone skutečně napovídá. V sobotu po šesté hodině večerní nejspíš žádná noha na hlavní scéně United Islands na Střeleckém ostrově nezůstane v klidu.