Guano Apes zahrají v Praze

  • 5
You Can't Stop Me, tedy Nezastavíte mě - takto příznačne se jmenuje úvodní skladba a zároveň první singl třetího alba skupiny Guano Apes. Téhle německé rockové partě, která vystoupí 29. března v pražském Sky Clubu Brumlovka, se totiž daří, na co sáhne. Po pár letech existence má na hudební scéně našich západních sousedů tak silnou pozici, že se její novinka Walking On A Thin Line okamžitě po vydání vyhoupla na první místo tamějšího prodejního žebríčku.

"Všichni se hrozně diví, že jsme tak úspešní," říká zpěvačka Sandra Nasic, "i když nehrajeme žádnou komerční muziku a navíc musíme čelit tvrdé konkurenci slavných britských a amerických kapel.

Německý posluchač má však svobodnou volbu: děláme hodně podobnou hudbu jako všechny ty hvězdy, zpíváme také anglicky a všechna cédéčka na našem trhu stojí stejně. Těší mě, že můžu říct, že si čím dál víc lidí vybírá nás."

A zpěvačka se nikterak nerozpakuje hledat důvody: "Část posluchaču budou určitě patrioti, to je jasné. Ale většina si přece určitě koupí to, co se jim víc líbí. Takže abych to shrnula: jako vaši hokejisti hrají hokej líp než Kanaďani, kteří ho vymysleli, tak možná i my umíme americkou muziku přinejmenším tak dobře jako Američani sami." Nechystají se tedy Guano Apes proniknout na zámořský trh? "Jednou bychom rádi, ale myslíme si, že ješte nenastal ten správný čas," říká Sandra Nasic.

Album Walking On A Thin Line mělo původně vyjít už na podzim, ale vydání bylo posunuto na únor, což vzbudilo jisté pochybnosti o tvůrčím potenciálu muzikantů či o vztazích uvnitř kapely. "Občas mě dojímá, jak jsou lidé přející," komentuje to se značnou ironií zpěvačka. "Hned za vším hledají nějakou neschopnost, smůlu nebo problém. Ale my spolu vycházíme bezvadně a ani s naší tvořivostí není nic v nepořádku, právě naopak. O termínu vydání rozhodla naše firma a my jsme za těch pár týdnů navíc složili a natočili dalších pět písniček. Vydáme je na B stranách singlu a určitě si je moc rádi zahrajeme i živě." 

Skupina Guano Apes vystoupí 29. března v pražském Sky Clubu Brumlovka.