Gossip

Gossip | foto: www.gossipyouth.com

Do Prahy přijedou Gossip, kapela s nepřehlédnutelnou zpěvačkou

  • 3
Není mnoho kapel, které budí takové, zejména mimohudební kontroverze, jako jsou američtí Gossip. Udělat si na ně vlastní názor budou mít možnost čeští fanoušci 26. června v pražském klubu SaSaZu.

"Vstupenky na koncert za 770 Kč a 1650 Kč (VIP) jsou v prodeji exkluzivně v síti Ticketpro a online na www.ticketpro.cz," sdělil za pořádající agenturu 10:15 Promotion Jarda Hainzel.

I ti, kteří Gossip zatím po hudební stránce nezaznamenali, nepochybně narazili na fotografii či vyjádření jejich frontmanky Beth Ditto, o kterou se bulvár zajímá zejména v souvislosti s jejím odmítavým postojem k hubnutí, k holení různých tělesných partií a používání deodorantů. Beth Ditto ovšem není jen zpěvačka nepřehlédnutelná, ale také nepřeslechnutelná.

Gossip (Beth Ditto)

Gossip se dali dohromady v roce 1999 v Olympii ve státě Washington a debutovali eponymním EP u nezávislého labelu K Records. Po letech harcování po klubové scéně a vydávání nahrávek s nevalným úspěchem přišel v roce 2006 singl Standing in the Way of Control ze stejnojmenného třetího alba kapely a z "otloukánka" v prudérním maloměstě se stala jedna z ikon světové indie scény.

Ze singlu, který se navážel do americké legislativy neumožňující sňatky stejných pohlaví, se okamžitě stala hymna všech parties a z outsiderky Beth Ditto, která by měla být podle všech zvrácených pojetí "normálnosti" deklasovaná coby "lesba s nadváhou", byla najednou uznávaná mluvčí doposud nijak nereprezentované minority.

Gossip

Logickým důsledkem popularity je nástup Gossip do mainstreamového kolotoče: Beth Ditto se nechává se fotit nahá na obálky časopisů a navrhuje vlastní módní kolekci pro značku Evans, inspirovaná svou kamarádkou Kate Moss. Vrcholem údajného "zaprodání se byznysu", které kapele začali okamžitě vyčítat zarytí indie-fanoušci, pak bylo zlanaření firmou Sony a produkce dalšího alba Rickem Rubinem.

Album Music for Men si už podle názvu a obalu znovu zahrává s ambivalencí pohlaví. To když tváří kapely najednou není záměrně Beth, ale androgynně stylizovaná bubenice Hannah Billie a jako první singl si Gossip vybrali Heavy Cross o vyrovnávání se s homosexualitou.