Chuck Berry ozdobí rokenrolovou show

  • 2
Rokenrol ovládne 16. ledna celý pražský palác Lucerna. Zatímco ve velkém sále se představí v rámci akce Rock & Roll Never Forgets hvězdná legenda Chuck Berry, v Music Bar zahraje česko-americký David Murphy Band. Chybět nebude ani veřejná taneční soutěž.

Chucka Berryho doprovodí texaská skupina Joe Richardson Express, kterou tvoří klávesista Simon Kevin, bubeník Richard J. Lamn a baskytarista Jim Marsala.

Kapela v čele s frontmanem kapely, zpěvákem a kytaristou Joe D. Richardsonem představí rovněž v roli předskokana.

"Předvádí živelné americké blues nabité energií, zemitostí a emocemi," řekl za pořadatele Jiří Sedlák z agentury smART communication.

Rokenrolový večer dále ozdobí devítičlenný David Murphy Band. "Hraje moderní americké blues, funk a soul," podotkl Sedlák ke koncertu, který uvidí stejně jako veřejnou taneční soutěz Lucerna Music Bar.

Porotu soutěže Jack Rabbit Slim Twist Contest povede muzikant a novinář Ondřej Hejma. "Zúčastnit se může každý, kdo se včas zaregistruje. První cenou je víkend v prezidentském apartmá Hotelu Praha s exkluzivními večeřemi," láká Sedlák.

Osmasedmdesátiletý rokenrolová legenda, kytarista a zpěvák Chuck Berry ovlivnil Beatles, Beach Boys, Rolling Stones či Elvise Presleyho. Vydal na třicet profilových desek a přes sto kompilací.

V anketě časopisu Rolling Stone o 50 největších hudebníků všech dob se Berry umístil jako pátý, když předstihl Jimiho Hendrixe, Jamese Browna, Little Richarda, Arethu Franklinovou, Raye Charlese, Beach Boys, Led Zeppelin či Stevieho Wondera. V jiné anketě téhož časopisu byl vyhlášen osmým nejlepším kytaristou všech dob.

Skladby Chucka Berryho jsou na více než 2100 albech. Přebíraly je nejrůznější kapely, od AC/DC a Beatles, přes Billa Haleyho, Boba Marleyho, Davida Bowieho, Elvise Presleyho, Jerry Lee Lewise, Ray Charlese, Sex Pistols až po Rolling Stones.

Berry začal s kapelou vystupovat poprvé v roce 1952, jeho písně doporučil k vydání nahrávací společnosti slavný bluesman Muddy Waters. V roce 1956 Berry poprvé bodoval v hitparádě s vlastní skladbou Roll Over Beethoven. Jeho další písně Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode či Too Much Monkey Business se pak na žebříčcích objevovaly pravidelně.

Chuck Berry koncertuje na festivalu Westbury Music Fair v New Yorku (19. srpna 2004)

,