Chick Corea a Gary Burton

Chick Corea a Gary Burton | foto: Mersey

Chick Corea a Gary Burton přijedou Pražanům zhmotnit křišťálové ticho

  • 0
Legendy moderního jazzu, pianista Chick Corea a vibrafonista Gary Burton, míří do Prahy. V sobotu 26. března 2011 toto slavné duo zahraje - v Česku vůbec poprvé - v Kongresovém centru.

Chick Corea v Česku naposledy vystupoval v roce 2007 s banjistou Bélou Fleckem (recenze zde), v 90. letech se u nás ukázal se slavným Electric bandem, ve spojení s Gary Burtonem však v Česku ještě nebyl. Burton v posledních letech u nás koncertoval v roce 2005 s japonským pianistou Makoto Ozonem a o dva roky později s francouzským akordeonistou Richardem Gallianem.

V roce 2007 dvojice Corea - Burton nahrála živé dvojalbum The New Crystal Silence (recenze zde), které vyšlo v roce 2008 a které navazuje na jejich slavné album z roku 1972 Crystal Silence. Bezezbytku potvrdila, že vzájemné jiskření nikterak neztratilo na svém potenciálu, ten je navíc znásoben léty zkušeností obou hudebníků.

Chick Corea a Gary Burton

Béla Fleck & Chick CoreaChick Corea (1941) je jedním z největších pianistů a hudebních skladatelů druhé poloviny 20. století. Mnohanásobný držitel Grammy se již přes 40 let pohybuje na poli mnoha hudebních stylů od avantgardy po jazz, přes nejrůznější fúze až ke klasické hudbě. Nejvíce se proslavil v 70. letech, kdy byl jedním z předních jazzrockových pianistů. Hraje na stylotvorném Davisově albu Bitches Brew, v 70. letech také založil skupinu Return to Forever. Má na kontě přes stovku alb.

Gary BurtonGary Burton (1943) je ve hře na vibrafon bezesporu nejuznávanější osobností jazzové a jazzrockové oblasti. Na hudební scéně se objevil počátkem 60. let, v roce 1967 sestavil Gary Burton Quartet, jednu z prvních jazzrockových skupin vůbec, a to i zásluhou spoluhráčů především z řad kytaristů (např. Larry Coryell, Sam Brown, Pat Metheny).