Zpěvačka Duffy (2008)

Zpěvačka Duffy (2008) | foto: Universal Music

Božský kvičák a šikovné retro slečny Duffy

  • 4
Říká si jen Duffy - plným jménem je Aimée Anne Duffy - a je dalším zázrakem, kterými Velká Británie zásobuje nenasytný svět populární hudby.

Čtyřiadvacetiletá Walesanka stojí v pomyslné řadě spolu s Amy Winehouse, Kate Nashovou, Adele a Lily Alenovou. Možná znějí všechny podobně, přičemž matricí zdá se být Amy Winehouse, ale Duffy z té řady přece jen něčím vybočuje - svým retro přístupem totiž míří do čistého popu.

Navíc mladá zpěvačka opravdu kariérou připomíná hvězdy šedesátých let. Vyrůstala ve velšském městečku Nefyn a anglicky se začala učit až v deseti. Snila o pěvecké dráze, ale jediné, co neustále dokola poslouchala, byla videokazeta jejího otce s televizním hudebním programem z šedesátých let.

. JAK SE PRODÁVÁ

Jen v Británii se alba Rockfeery prodalo na 700 tisíc kusů, v Česku pořád toupá v žebříčku prodejnosti a už pár týdnů se pohybuje v první desítce.

Šťastným řízením osudu si jí všimla manažerka gramofirmy Rough Trade Jeannette Lee, přivedla ji do Londýna a představila několika lidem z branže, především Bernardu Butlerovi, někdejšímu kytaristovi kapely Suede. Ten Duffy zahrnul starými soulovými nahrávkami a dívka začala připravovat své první album. Nazvala je Rockferry, vyšlo letos začátkem března.

Před necelými dvěma týdny se Duffy představila v Berlíně. Její vyprodaný koncert se konal v sále Postbanhof pro zhruba osmnáct set diváků. Duffy v modrobílém kostýmku s mini sukní, páskem a kvalitní šestičlennou kapelou s klávesami, dvěma kytarami, bicími, basou a perkusemi za zády vypadala neuvěřitelně - trochu Bond girl, trochu bílá sestra Diany Rossové, jejíž taneční kreace poměrně zdařile napodobila.

Duffy - videoklip Rockferry

Nicméně všechny tyto nedůležité postřehy byly v okamžení zapomenuty, když se v úvodní skladbě Rockferry poprvé naživo ozval její hlas, laserově pronikavý a čistý. Jen matně vzpomínám na podobný koncert, kdy hlas interpreta nebo interpretky byl takhle fascinující a při kterém publikum opakovaně pociťovalo slastné mrazení.

Duffy ve zhruba šedesáti minutách představila celé své debutové album s hity, jako je Serious, Stepping Stone nebo úžasná Warwick Avenue, zahrála i tři písničky, které na albu nejsou, včetně B-stran singlů Put It In Perspective a Oh Boy, rozbouřila vstřícné německé publikum v závěrečné Mercy a opět je extaticky zmrazila přídavkem s Distant Dreamer na úplném konci.

Duffy - Distant Dreamer (živě v Berlíně)

Najednou nevadilo, že to všechno bylo jaksi jen na nějakých osmdesát procent. Častější koncertování a výběr dalšího repertoáru těch zbývajících dvacet procent s přehledem brzy dodá.

Pokud přistoupíte na Duffyinu hru a přestanete vzpomínat, že takhle zpívala Dusty Springfieldová, že hudebně je to podle vašeho názoru vyvařený Motown a takovéhle šaty měla před čtyřiceti lety Helenka Vondráčková, tak se do Duffy a jejího Rockferry osudově zamilujete.