Barvy Ostravy míří do zahraničí

Zábavní zónu v ostravské Stodolní ulici a městské výstaviště Černou louku opět oživí letní hudební open-air festival Colours of Ostrava. Druhý ročník loni úspěšné přehlídky tuzemských i zahraničních kapel se uskuteční 11. a 12. července.

"Objevnou a v České republice odvážnou dramaturgií je tento multižánrový festival určen nejmladší a střední generaci. Na své si přijdou milovníci různých hudebních stylů, hlavně world a dance music, etnické hudby a celebrit české hudební scény, včetně alternativních skupin a umělců," uvedl mluvčí pořadatelů festivalu Jiří Sedlák, podle něhož žánrovou pestrost vyjadřuje i název akce Colours of Ostrava.

Hlavním tahákem "ostravských  barev" má  být vystoupení srbského skladatele a hudebního aranžéra Gorana Bregoviče, který je znám jako dvorní skladatel hudby k filmům slavného režiséra Emira Kusturici, s jeho více než čtyřicetičlenným souborem Wedding and Funeral Band. Páteří multinárodní hudební skupiny je dechová sekce a pravoslavný sbor z Bělehradu.

Dalšími významnými články je smyčcová  sekce z Polska a čtveřice bulharských zpěvaček. Doprovodný orchestr a sbor řídí dirigent Ognjan Radivojevič.

Ze zahraničních interpretů přislíbil účast ugandský umělec Geoffrey Oryema, britští Kosheen, polynéská kapela Te-Vaka či taneční Oi-Va-Voi. Kromě nich pořadatelé, stejně jako v loňském roce,  vsadili na celou řadu kapel ze sousedních států, především ze Slovenska.

Cena vstupného na oba dny festivalu
při zakoupení vstupenky v předprodeji

do 31.5. 389 korun
do 31.6. 469 korun
do 10.7. 499 korun

na místě: 599 korun

Hlavním cílem, jak dále uvedl Sedlák, je především přiblížit východoevropskou hudební scénu domácímu publiku. Znalost polské či maďarské hudby je prý v tuzemsku velmi malá.

Mezi lákadla z řad českých  umělců bude patřit "domácí" Kryštof, úvalská formace Divokej Bill, Jiří Schmitzer, Skyline, Ester Kočičková, Traband a další.

Pro návštěvníky akce bude připraveno šest nekrytých pódií, megastan a desítky stánků s občerstvením a chemických toalet. Některé koncerty budou v rámci festivalu hostit ostravské kluby Boomerang a Sky.

Oproti úvodnímu ročníku Colours of Ostrava letos zaštiťuje asociace 44 nezávislých evropských festivalů European Forum of Worldwide Music Festivals (EFWMF), které se zavazují podporovat světovou etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů a vzájemně se propojovat v kulturních výměnách.

Kromě ostravského festivalu mezi členy asociace figurují například Sfinks v Antverpách, Dunya v Rotterdamu či  jeden z největších světových festivalů v dánském Roskilde.

Hvězdou letošního festivalu Colours of Ostrava bude srbský kytarista Goran Bregovič.