William Zabka (vpravo) v seriálu Cobra Kai

William Zabka (vpravo) v seriálu Cobra Kai | foto: Netflix

Proslavil ho Karate Kid, teď potomek Čechů vládne seriálu Cobra Kai

  • 14
Jeho prarodiče se jmenovali Žabkovi, sám William Zabka se už narodil v New Yorku a právě zahájil třetí sezonu v klíčové roli seriálu Cobra Kai. Hraje Johnnyho Lawrence, původně ústředního padoucha, kterého představoval v kultovním hitu 80. let Karate Kid.

Přestože však seriálový Lawrence od té doby vyzrál, ve vztazích se chová zodpovědně, a dokonce učí děti sebeobraně, rozhodně se prý nedá říci, že by takříkajíc vyměkl. 

„V podstatě má dobré srdce, ale pořád ještě dovede přepnout a být zase pořádně tvrdý,“ vysvětluje herec, jehož příjmení v Americe vysvětlují jako výraz pro „malou žábu“.

Než se prosadil ve filmu, točil reklamy: „Na pepsi, na mléko – a vždy jsem byl obsazován jako příkladný americký typ kladného hrdiny,“ vzpomíná. S rolí Johnnyho Lawrence, kterého ztvárnil i v pokračování Karate Kid 2, však dostal zcela jiný nátěr – a znovu jej měnil pro seriálové pokračování příběhu.

Tvůrci série Josh Heald, Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg si totiž podle Zabky přáli, aby tentokrát měl jeho Johnny Lawrence „hloubku, humor a snahu po vykoupení“. 

To se líbilo i herci, který snil o barvitější úloze. „Ujistili mne, že to bude nadále spíše antihrdina, ovšem podobný jako ve filmu Santa je úchyl, kde v sobě titulní postava na závěr také objeví lidskou stránku.“

William Zabka (vpravo) v seriálu Cobra Kai

William Zabka stále ovládá češtinu, v níž napsal scénář krátkého filmu Most nominovaného na Oscara. Zahrál si i v jiných seriálech včetně ságy Jak jsem poznal vaši matku, nicméně Cobra Kai teď u diváků vede.

Premiérovou třetí řadu už od lednového startu na Netflixu vidělo přes čtyřicet milionů fanoušků a navíc se na první příčce zájmu umístila v osmadvaceti zemích světa. 

Což úspěšného potomka českých předků může těšit o to více, že se podílí i na výkonné produkci seriálu Cobra Kai.