VIDEO: Nenuťte starší být sexuálně aktivní, vyzývají v Dámském klubu

  • 9
Do boje proti věkové diskriminaci se vydává nový film Dámský klub s herečkami Jane Fondovou a Diane Keatonovou v hlavních rolích. Hlavní hrdinky se v něm v pokročilém věku rozhodnou znovu vrhnout do milostného života - nebojácně a s energií.

„Film ale nemá vyvolat špatný pocit v lidech, kteří jsou starší a už nejsou sexuálně aktivní,“ říká osmdesátiletá herečka a oblíbená cvičitelka Fondová.„Je to film o tom, aby se žena dokázala sama rozhodnout, kdy je připravena se vzdát naděje na vztah, na romantiku, naděje na milostný vztah,“ dodává.

Dámský klub sleduje čtveřici kamarádek, které spojuje láska k literatuře. Společně se proto jednoho dne ponoří v rámci svého knižní klubu do četby známého erotického románu Padesát odstínů šedi. Ten v nich vzbudí dávno ztracený zájem o opačné pohlaví, romantiku i dobrodružství. 

Režie filmu se ujal debutující Bill Holderman. „S Billem jsme společně několik let pracovali v produkční společnosti Roberta Redforda. Pak vyšla trilogie Padesát odstínů. Bill ji poslal své matce jako dárek na Den matek, což jsem považovala za naprosto ujeté,“ popisuje spoluscenáristka Erin Simmsová. 

„Přišlo mi to absurdní, tak jsem celou trilogii poslala své matce, která je naopak velmi usedlá. Z knížky byla nadšená. Stejně tak moje tchýně, která má dlouholeté spokojené manželství. Opět pozitivní reakce. Tři různé starší ženy, stejné nadšení,“ vysvětluje Simmsová jak vznikl námět na Dámský klub.

Kromě Fondové a Keatonové si ve filmu zahrála ještě Candice Bergenová a Mary Stenburgenová. Jejich pánské protějšky pak ztělesnili Andy Garcia, Don Johnson nebo Richard Dreyfuss. Do českých kin snímek vstoupí 24. května.