Troška se pře o Čachtickou paní

  • 2
Poodhrnout roušku tajemství a vyvrátit legendu o čachtické paní chce Juraj Jakubisko ve filmu Love Story Bathory, s jehož natáčením začne na podzim. To se nelíbí Zdeňku Troškovi, který napsal scénář podle románu Jožo Nižnánského Čachtická paní a na svůj konkurenční projekt také shání peníze.

"Je to nekolegiální a nefér, připravovat stejné téma. Mohu se bránit jen tak, aby nezávislý posuzovatel srovnal oba scénáře a řekl, zda se Jakubiskův text nezrodil ze zmíněného románu, který je autorsky chráněn," řekl Troška.

Rozhodně nechce hnát věc k soudu, jak se objevilo v tisku.

"Není to Nižnánského příběh, ale historická freska, kde si pan režisér pomáhá fabulacemi. Žádná legenda o čachtické paní, ale původní Jakubiskův scénář," namítá výkonná ředitelka společnosti Jakubisko Film Markéta Zahradníková.

Podle Jakubiska vznikla podle Čachtické paní už řada scénářů. "Můj film nebude ani tak o ní, jako o velkém Uhersku a tureckých válkách, půjde o historický snímek.
Nepřipravuji horor, ale akční politický thriller," řekl Jakubisko. Koprodukční snímek se má točit v angličtině a počítá s rozpočtem 320 milionů korun.

Troška chtěl původně příběh natočit v koprodukci s Američany. V roce 2001 však přiznal, že se tehdy s Američany nedohodl, neboť se jejich představa o hlavní hrdince zúžila na Xenu – bojovnici, která měla používat laserové zbraně.

Film chtěl natočit s domácími herci za 105 milionů korun, loni rozpočet zvedl na 150 milionů, producentem by měl být Diamant Film.