Z filmu Poslední údolí

Z filmu Poslední údolí | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Místo, kde spolu válčí Omar Sharif a Michael Caine

  • 3
Před padesáti lety vzniklo ve Velké Británii netypické historické drama Poslední údolí, příběh o jedné křehké oáze míru uprostřed třicetileté války, kde proti sobě stojí Omar Sharif a Michael Caine.

Film proslavený též hudbou, kterou napsal skladatel bondovek John Barry, připomene v sobotu na ČT 2, jak se dá mistrně pracovat s velkými dějinami na maličkém kousku země. 

Sharifův hrdina při své pouti zpustošenou krajinou nalezne v Alpách dosud nedotčenou vesnici. Vzápětí sice i sem dorazí vojenský oddíl, jeho velitel čili Caine tu však výjimečně nehodlá drancovat, nýbrž najít odpočinek před příštím tažením. 

Ale příměří, které v osadě zavládne, je vynucené, vratké a dočasné. Vojáci s vesničany sice musejí vycházet v dobrém, protože se navzájem potřebují, pod povrchem však doutnají rozmíšky a sváry, které až doposud drží na uzdě pouze a právě přítomnost žoldáků. 

Jakmile armáda odejde, dá se čekat vyhrocení vztahů i vyřizování účtů, v němž svou roli hrají jak náboženský fanatismus, tak odvěký boj o moc. 

A na takovém zapadlém ostrůvku zdánlivého bezpečí se potkají dva muži, jejichž herecký souboj protichůdných názorů je silnější než všechny krvavé akční scény dobových bitev.