Petr Kostka v seriálu Zlatá labuť (2023)

Petr Kostka v seriálu Zlatá labuť (2023) | foto: Mikuláš Křepelka

TELEVIZIONÁŘ: Všechny své štace představí jubilant Petr Kostka

  • 3
O penzistovi se zdaleka nedá mluvit, vždyť jen letos jej využily třeba seriály Kukačky II nebo Zlatá labuť, přestože za pár dní oslaví pětaosmdesátiny. Svým životem herec provede v portrétním pořadu Petr Kostka – Štace mého života v sobotu na programu ČT 1.

Potomek tradičního divadelního rodu, jehož počátky sahají až do první poloviny 19. století, se v dokumentu natočeném k jeho jubileu vydal s režisérem Petrem Slavíkem na vzpomínkové putování po klíčových zastávkách své profesní i osobní dráhy.

Zahrnují nejen jednotlivá angažmá či role před kamerou, ale také exotický výlet do Ugandy za adoptivní, celkem už pátou dcerou. Se dvěma vlastními Kostka zůstal po smrti první manželky a třetí vyženil z následného svazku s kolegyní Carmen Mayerovou, ze kterého se narodila rovněž herečka Tereza Kostková.

Daniela Kolářová a Petr Kostka v seriálu Zlatá labuť (2023)

Dojde i na Kostkovu civilní roli dědečka vnuka Antonína, nicméně svou úlohu sehrají také jeviště několika pražských scén včetně Národního či vinohradského divadla.

Dobový trailer na film Zítra vstanu a opařím se čajem, kde Petr Kostka ztvárnil dvojroli pilota Karla Bureše a jeho bratra - dvojče Jana:

Do necelé hodiny se dají veškeré štace Petra Kostky těžko vtěsnat, vždyť mnohé se odehrávají mimo obraz jako dabing v čele s Herculem Poirotem v podání Davida Sucheta, který v češtině mluví právě jubilantovým hlasem.

Dámy si jistě vybaví, kterak Gérard Philipe ve filmech Fanfán Tulipán nebo Ďáblova krása díky českému znění s Kostkou ještě znásobil své charizma, milovníci detektivek si zase vzpomenou na jednu z verzí kapitána Exnera.

A pokud se náhodou u televize vyskytnou i děti, spojí si Petra Kostku s některým z pohádkových králů. Od tvrdých chlapů přes citlivé romantiky až po směšné figurky zvládl zkrátka nejrůznější štace se stejným šarmem.

Který film či seriál s Petrem Kostkou patří k vašim nejoblíbenějším? (výběr)

celkem hlasů: 514
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 10. června 2023. Anketa je uzavřena.