Herec Ben Foster ve filmu Beze stop (2018)

Herec Ben Foster ve filmu Beze stop (2018) | foto: Bleecker Street Media

TELEVIZIONÁŘ: Kde se vzal Jan Žižka? Zmizel s dcerou v lese Beze stop

  • 1
Kdo si v kině právě láme hlavu, odkud se vlastně vzal představitel Jana Žižky, americký herec Ben Foster, může v sobotu na programu ČT art najít odpověď.

V televizní premiéře snímku Beze stop, který se u nás promítal shodou okolností právě v době, kdy se Fosterovo angažmá v českém historickém životopisu zveřejnilo, ztvárnil hlavní roli týž bostonský rodák.

Proslavil se zejména postavami charizmatických padouchů jako ve filmu Inferno, nebo kontroverzních hrdinů včetně cyklisty Lance Armstronga z projektu Program: Pád legendy.

Také v příběhu Beze stop má Fosterova postava podivínské rysy, veterán z války v Iráku trpí posttraumatickou stresovou poruchou, kvůli níž se straní lidí, takže s dospívající dcerou přežívá v lesích daleko od civilizace.

Jako otec je však láskyplně oddaný a v soužití s přírodou dívce zdánlivě nic nechybí – jenže život mimo systém nemůže vydržet věčně. Foster za svůj výkon sklidil několik cen či nominací.

Jeho slibně rozjetou kariéru stvrzuje i fakt, že nyní dokončuje hned tři tituly. V historickém dramatu z otrokářského Jihu Osvobození hraje po boku Willa Smitha, v krimi Finestkind s Jennou Ortegou a jako filmový syn Eda Harrise se objeví v nové verzi Cesty dlouhého dne do noci.