Snowboarďáci chystají zbraně na piráty

  • 16
Piráti mají dobrý čich. Divácká senzace roku, mladá horská komedie Snowboarďáci, vtrhla do kin loni v listopadu. Od prosince už se vyšetřuje, jak se dostala na černý trh. Oficiální DVD a kazety Snowboarďáků teprve vyjdou.

VELKÁ SOUTĚŽ O CENY SPJATÉ S FILMEM SNOWBOARĎÁCI

"Nelegální DVD bylo k mání za sto korun, s přidanou hudební nahrávkou za sto padesát," říká producent filmu Pavel Melounek.

Úspěšný film, který v kinech vidělo více než půl milionu lidí, se stal "nejkopírovanějším" z českých děl.

Uniknout mohl dvěma způsoby - v nižší kvalitě z nahrávky, která se dá pořídit kamerou z plátna přímo v kině a šířit internetem, v kvalitnější podobě na pirátská DVD materiál zřejmě pronikl při dokončovacích pracích.

Distributoři dokonce dostali upozornění na chystanou veřejnou projekci filmu z "černého" DVD na jedné diskotéce.

"Já sám jsem viděl v jisté hospodě americký snímek Vetřelec vs. Predátor dva měsíce před jeho premiérou v kinech," potvrzuje Melounek, že nový typ pirátství narůstá.

Jak se mohou Snowboarďáci chránit? Dvěma způsoby. Na legální DVD přidají devadesát minut lákavých doplňků včetně režijního pokusu herce Vojtěcha Kotka a nasadí přístupnou cenu - 399 korun za DVD i videokazetu.

"Vážím si práce videodistributorů, ale myslím, že nastal čas mluvit o snížení cen nosičů, což je proti pirátům ta nejúčinnější zbraň," míní producent filmu.

V Číně koupil legálně jedenáctidiskový soubor filmů Andreje Tarkovského v přepočtu za tři sta korun - a v Praze v Levných knihách opět regulérní DVD s Bergmanovou Sedmou pečetí za 99 korun.

Hlavní hrdinové filmu Snowboarďáci - Vojtěch Kotek (Rendy) a Jiří Mádl (Jáchym)