Robert Sedláček při natáčení Jana Palacha

Robert Sedláček při natáčení Jana Palacha | foto:  Michal Šula, MAFRA

Měl jsem točit i Hovory s TGM, přiznal tvůrce vítězného Jana Palacha

  • 7
Režisér Robert Sedláček, jehož Jan Palach vyhrál 9. ročník cen české filmové kritiky, po ceremoniálu přiznal, že měl původně točit i snímek o jiné osobnosti našich dějin, Hovory s TGM. „Ale pohádali jsme se,“ dodal. Za Hovory s TGM bodovali herec Martin Huba a debutující tvůrce Jakub Červenka.

I herec Martin Huba mi potvrdil, že jste se kvůli jeho roli Masaryka v Hovorech s TGM už scházeli. Co se vlastně stalo, že jste projekt opustil?
Nepohodli jsem se kvůli scénáři Pavla Kosatíka. Už jsme spolu pracovali, vím, že píše skvělé dialogy, jasně nejlepší u nás, ale v případě Hovorů s TGM mi vadila délka Kosatíkových dialogů. Tak jsme se pohádali, až jsem vybuchl, režii jsem odmítl a projekt se na čas zastavil.

Takže vám nevadí, že se režie Hovorů s TGM nakonec ujal jejich producent Jakub Červenka? 
Naopak, že neuhnul a dotáhl svůj nápad s úplně jiným týmem do konce, to ho ctí. Říkal jsem i Jakubově otci, se kterým pracuji léta, že se jeho syn pochlapil.

Palach, Masaryk, před tím České století či Bohéma; neriskujete, že když točíte vesměs o historických osobnostech, že se nutně dočkáte dvou reakcí: buď za příliš pietní pojetí, nebo za znesvěcení?
Myslím, že nejlépe to vystihl střihač Alois Fišárek, který mi řekl - Největší problém filmu tkví v tom, že ho dělají intelektuálové. Já teď točím pro změnu svou první studii současnosti, seriál Sever.

To je hodně tajemná produkce, ví se jen, že jde o skutečný příběh a že hlavní roli má Jiří Mádl.
S Mádlem k sobě stále hledáme cestu, poprvé mám co dělat s hrdinou, který typově není melancholik, nýbrž bojovník. A jde o případ kolem solární energie, točíme na reálných místech aféry, v Bílině, Teplicích, na úřadech i kriminálce. Hlavní postavou je policista Pavel Nováček.

Znamená to, že se od historických látek vrátíte do přítomnosti?
Mám ještě jeden podobný projekt, minisérii z novodobých dějin republiky, která vede od Nečase přes Babiše až po insolvence. Psal ji celý tým autorů, ale už čtyři roky čeká na realizaci; potíž je v tom, že je to drahé.

Nezlobte se, ale to je zase variace na reálné události. Vás vůbec neláká čirá fikce?
Láká, třeba miluju středověk, čtu dobové kroniky a rád bych natočil příběh ve stylu Jména růže z ženského kláštera 14. století. Jenže k tomu potřebuji, aby mi někdo ten klášter postavil, a to obnáší čtyřicet milionů. A ještě mám v plánu vánoční příběh, protipól tradičních vánočních pohádek, který vypráví více o rodičích než o dětech. V duchu myšlenky, že když vás malé dítě chytí za prst, muž poprvé pocítí, že se stává vězněm.