"Heparinový vrah" Petr Zelenka u soudu

"Heparinový vrah" Petr Zelenka u soudu

Režisér Svátek točí film inspirovaný heparinovým vrahem

  • 2
Režisér Dan Svátek má za sebou deset natáčecích dnů koprodukčního filmu Hodinu nevíš.... Jde o ne tak docela fiktivní příběh člověka, který v tuzemských médiích dostal označení "heparinový vrah".

S námětem přišel původem slovenský autor, nynější jihlavský psychiatr Miroslav Skačáni, který o kauze bývalého zdravotníka havlíčkobrodské nemocnice Petra Zelenky napsal knihu nazvanou Vraždy ze závisti.

Příběh filmu má rozkrýt například to, co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc.

"V hlavních rolích se objeví Václav Jiráček, Ivan Franěk, Stanislav Zindulka, Jana Krausová, Miroslav Táborský, Jaroslav Plesl, Martin Huba, Petra Nesvačinová, Zuzana Kronerová a Jan Vlasák," řekla mluvčí filmu Dana Voláková.

Za kamerou je Jakub Šimůnek a úvodní skladbu složí Richard Müller. Scénář je společným dílem režiséra Dana Svátka s autorem námětu Skačánim.

Film vzniká v koprodukci společností Holiday Films, Brasca a Filmpark SK s rozpočtem kolem devatenáct milionů korun. Distribuční společnost Bioscop uvede snímek do kin 12. března příštího roku.

Filmový štáb bude koncem října natáčet například na psychiatrické klinice v Praze - Bohnicích a začátkem listopadu se přesune do Rumburka. "Poslední natáčecí den je plánován 17. listopadu v Havlíčkově Brodě," dodala Voláková.

. Případ heparinového vraha

Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka byl letos v červnu za vraždy pacientů lékem na ředění krve Heparinem pravomocně odsouzen na doživotí. Soud mu prokázal, že zavraždil v nemocnici sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Zelenka proti trestu podal k Nejvyššímu soudu dovolání. Nesouhlasí hlavně se závěry odborných lékařských posudků.