Z filmu Oko bere

Z filmu Oko bere | foto: Falcon

RECENZE Oko bere: O peníze se hvězdy nebijí

  • 0
Žánrové filmy středního kalibru mají tu výhodu, že se nemusí za každou cenu opírat o prvoligovou hereckou hvězdu v hlavní roli. Zvláště pokud mají příběh, v němž jde o život nebo o peníze, což je případ americké novinky v českých kinech Oko bere.

Oko bere

60 %

USA, 2008, 123 min.

režie Robert Luketic,

hrají Jim Sturgess, Kevin Spacey, Kate Bosworthová, Aaron Yoo

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 70 %

IMDb: 6.8

V Oko bere se herci příliš nepředvádějí, logicky musí totiž držet nehybnou tvář hráčů u karetních stolů v Las Vegas. Navíc spolehlivé osobnosti Kevin Spacey a Laurence Fishburne stojí spíše v pozadí, hlavními aktéry úsměvné teenagerovské morality jsou studenti s mimořádným matematickým talentem, které Spacey coby jejich profesor vycvičí k vysokým výhrám a Fishburne, jehož postava patří k ostraze kasina, naopak zkouší odhalit.

Hrají se tedy skromnější Dannyho parťáci v uhlazené úpravě středoškolského seriálu včetně jeho povinných přísad, k nimž patří řevnivost v partě vyvolených či láska ke krásné plavé spolužačce.

Zázračný počtář

U filmu Oko bere má smůlu divák, jenž nikdy nehrál „očko“, natož black jack, a nedokáže sečíst řadu čísel zpaměti ve zlomku vteřiny.

Sledovat myšlení hrdinů se nedá, i soustředit se na vysvětlivky stojí dost námahy. Navíc dvakrát vyruší kazatelský tón: když se hrdina dá na hazard výhradně z ušlechtilých důvodů, aby měl na studium, a když film okatě varuje, co s čistými dušemi mohou napáchat velké peníze.

Nicméně plátnu vládnou milí obyčejní kluci, kamera se koupe ve světlech města hazardu a režisér Robert Luketic vypráví jednoduše, s citem pro pointu ve scénách se zázračným počtářem v obchodě či před zrcadlem. Ani Oko bere zkrátka neurazí, ale taky by bohatě stačilo v televizi.