Petr Zelenka je český dramatik, scenárista a režisér | foto: Michal Sváček, MAFRA

SÓLO PRO ZELENKU: Mění se pravidla. Hollywoodská stávka varuje parlament i ČT

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké scény pro kulturní rubriku iDNES.cz „Sólo pro“ své vlastní texty. Tento týden uveřejňujeme slovo režiséra a dramatika Petra Zelenky.

Nedávno jsem se dočetl zajímavou zprávu: „Rok 2018 byl výjimečný mimo jiné tím, že filmový režisér Woody Allen neměl poprvé po třiceti sedmi letech premiéru svého nového filmu.“ Byla tím myšlena světová premiéra v kinech. Naposledy se takové nedopatření stalo v roce 1981, kdy americký filmař nedostatečně rychle dokončil svůj film Sex noci svatojánské, který se do kin dostal až v červenci následujícího roku.

V duchu jsem svého oblíbence politoval. Pak jsem si uvědomil, že ani já jsem před pěti lety neměl žádnou filmovou premiéru (ani v roce 1981) a zaplavila mne vlna sympatií a silného pocitu profesní sounáležitosti. Oba jsme režiséři, scénáristé a oběma nám ten zlořečený rok dva osmnáct tak ošklivě proklouzl mezi prsty. Ten rok byl vůbec docela pozoruhodný. Letmým pohledem do československé filmové databáze zjistíme, že v daném roce neměl premiéru ani žádný z filmů Jana Hřebejka, Jana Svěráka nebo Saši Gedeona, a i nejplodnější česko-slovenský režisér současnosti Peter Bebjak se v roce 2018 musel spokojit pouze s televizním filmem, tedy ani on neměl filmovou premiéru. Filmařina v Evropě je prostě povolání nesouvislé, v čase nespojité, ze své podstaty řeklo by se digitální.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se