Palestinský filmař se rád baví

  • 1
Snímek Boží zásah, který palestinský tvůrce Elia Suleiman ve čtvrtek osobně uvede na pražském zahájení Dnů evropského filmu, vznikl za pomoci Francie a líčí bezvýchodný vztah milenců oddělených izraelskou armádou. Přesto je nabit humorem. A stejný je i režisér, který prohlašuje: "Co dělám, chci dělat zábavně."

Boží zásah, ověnčený festivalovými cenami z Cannes a Chicaga, už putuje světem, po jistém váhání našel distributora i v Izraeli, do českých kin vejde 13. března. A všude se Suleimana ptají, zda se svým odlehčeným pohledem na tíživou realitu Blízkého východu někde nenarazil.

"Nevím o tom, že by můj humor někoho šokoval. Boží zásah se líbí hlavně Američanům, milují totiž kontroverzní věci, i když já sám ten film za kontroverzní nepovažuji. Zrovna včera se mě v rozhovoru pro CNN ptali: Jak vysvětlíte ten humor? Ale já ho vysvětlit neumím. Rád žertuji, sám se svým vtipům rád směju a těší mě, když se jim smějí i ostatní. - Ostatně i se CNN jsem zavtipkoval, chcete to slyšet?" rozjel se Suleiman hned po včerejším příletu do Prahy.

A líčil, jak ho američtí novináři pokoušeli provokativními otázkami. "Snad mysleli, že budu mluvit jako Arafat. Jeden se zeptal, jak na můj film reagovali Židé. Já povídám: Vy jste Žid? Odpověděl, že není. A já na to: Je to znát, už tak jste dost velký rasista," směje se muž dokazující, že i v dějinách byl smích propojen s dramatickými okolnostmi. "Extrémním případem byl humor v židovských ghettech. Ale i v méně vyhrocených ghettech dneška, v Nazaretu či Harlemu, kde jsem žil, má humor leccos společného."

Nyní Suleiman zakotvil ve Francii a také jeho příští film má částečně vyprávět o Francouzích. "Znají mnohem víc filmů než já, až se stydím. Já filmy moc nesleduji, z lenosti i proto, že je dělám. Takže se mi stávají trapasy - můžu vám říci ještě jednu anekdotku?" ptá se režisér. A hned spustí, jak byl v Paříži s přáteli z filmové branže na večeři.

"Hodinu hluboce filozofovali o filmech, které jsem neznal. Lovil jsem v paměti, čím bych se zapojil do debaty, a vzpomněl jsem si na francouzský snímek, který jsem zahlédl v televizi. Já jsem k francouzským filmům kritický, vyčítám jim užvaněnost, a to i bez toho, že bych je viděl. Ale tenhle moc upovídaný nebyl, tak jsem o něm začal mluvit, ovšem jako mimoň. Nevěděl jsem, kdo ho natočil, jak se jmenují herci, jenž se odehrával kdesi v Africe... Zírali a pak mi přítelkyně řekla: To má být vtip? Ten film jsem režírovala já! - Málem jsem se hanbou propadl a slíbil si, že už nikdy neubudu o filmech diskutovat, radši si zacpu pusu větším soustem," přiznal Suleiman.

S prvním dílem vyhrál festival v Benátkách, za druhý, Boží zásah, dostal cenu Screen International za nejlepší neevropský film roku 2002. Přesto filmařinu nepovažuje za profesi, nýbrž za jistý druh osobního striptýzu: "Nechci vyprávět z pozice autority, ale být otevřený, srdečný a zábavný."

Dny evropského filmu

Desátý ročník přehlídky filmů z Evropy se koná v Praze 6.-16. března, v Brně 17.-27. března, pak část programu hostí Ostrava, Olomouc a Plzeň. Hlavní město zažilo dosud nejsilnější předprodej, největší zájem je o německý film Bella Martha, o maďarský Škyt a britských Sladkých šestnáct.

Palestinský filmař Elia Suleiman.