Ondřej Vetchý jako Rašín a Miroslav Donutil jako Kramář při natáčení filmu...

Ondřej Vetchý jako Rašín a Miroslav Donutil jako Kramář při natáčení filmu Rašín na pražské Invalidovně | foto: ČTK

Ondřej Vetchý hraje ministra Rašína, Miroslav Donutil premiéra Kramáře

  • 17
Ke stému výročí vzniku Československa natáčí režisér Jiří Svoboda film Rašín, líčící události a osobnosti související s vyhlášením samostatného státu. Prvního československého ministra financí Aloise Rašína hraje Ondřej Vetchý, prvního ministerského předsedu Karla Kramáře ztvární Miroslav Donutil.

„Před mnoha lety jsem byl vyzván, abych natočil hraný dokument o atentátu na Rašína. To jsem netušil, jakou hloubku má opomíjená postava, kterou bych v našich dějinách dnes stavěl vedle Husa, Komenského nebo Masaryka,“ vzpomíná autor námětu i scénáře Jiří Svoboda.

„Přečetl jsem o době před vznikem Československé republiky několik desítek publikací. A léta si kladu otázku, proč je Alois Rašín, osobnost příkladně vlastenecká, která svému přesvědčení věnovala život, tak odsunutá do zapomnění,” dodává režisér.

Muž, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se Kramář a Rašín názorově střetnou, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě.

„S Kramářem byl Rašín odsouzen k smrti za vlastizradu. Později jim byl trest změněn, přesunuli je do jiného vězení a následně se dozvěděli, že jako političtí vězni dostali amnestii. Zastihneme ho tedy i po jeho boji proti monarchii,“ komentuje svoji roli Ondřej Vetchý.

„Kdoví, jak by Rašínův odkaz v dějinách vypadal, kdyby pak nebyl postřelen fanatikem, takže na následky zranění zemřel,“ uvažuje představitel titulní role Vetchý, podle jehož názoru byl Rašín „příliš radikální, přísný a neoblomný“.

Miroslav Donutil zase připomíná, že prostřednictvím Kramáře jeho manželka  celou dobu prosazovala, aby se naše země staly součástí Ruska. „Kramář byl velký a zajímavý člověk, který s Rašínem vedl spory a své zájmy prosazoval vehementně, ale v nejdůležitějších záležitostech se vždy potkali,“ míní Donutil.

V dalších rolích televizního filmu Rašín, jehož vysílání se očekává k oslavám 28. října 2018, se objeví mimo jiné Zuzana Stivínová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Petr Štěpán, Jaroslav Plesl nebo Tomáš Töpfer. V Praze, na zámečku v Lužanech či ve věznici u Mladé Boleslavi se má točit do konce roku.