Jak vzít do rukou dron a spravedlnost? Poví Zelenka s Mádlem a Hádkem

  • 1
Jiří Mádl, Kryštof Hádek a drony jsou hrdiny filmu Modelář, který podle svého scénáře točí Petr Zelenka. Vznikl z úvahy, jak se rodí terorista.

V půjčovně dronů se sejdou dva bývalí spolužáci, majitel čili Jiří Mádl a coby navigátor Kryštof Hádek. Podobná situace vlastně panuje v zákulisí, produkční firmu 0.7km films totiž založil režisér s Martinem Sehnalem, s nímž se zná od školy. „Dokonce jsme spolu chodili do skautského oddílu Jaroslava Foglara – a bydleli jsme 0,7 kilometru od sebe,“ vzpomíná Zelenka.

Kdysi jste mi téma příštího filmu líčil jako zrod teroristy. Platí to?
Není to terorismus, jen jeden z hrdinů hodlá vzít spravedlnost do svých rukou. Spravedlnost čistou až extrémní, ale má i osobní motivaci, když působil jako chemik v Izraeli, zahynula tam jeho přítelkyně při teroristickém výbuchu. Ostatně jeden den chceme točit v Tel Avivu.

Jakou úlohu hrají drony – jako možná zbraň?
Především díky klientům půjčovny dronů se hrdinové dostanou do nejrůznějších prostředí s mozaikou receptů na život, od prezidentského kandidáta k protestujícím umělcům. Už jsme u jistého ministerstva točili happening s nafukovacími čuníky a heslem Prasata u koryta, vypadal hodně autenticky. Ale hrdinové tu drony monitorují i větrné elektrárny nebo točí reklamy na auta.

Bývaly raritou, ale dnes už drony točí i video z dovolené.
Nesnímáme ani tak pohledy z dronů, nýbrž drony vedle lidí. Venčí je jako pejsky, povídají si s nimi. Dron tu není jen hračka, ale i kamarád a jejich ctitelé působí jako potomci někdejší kutilské kasty modelářů.

Co všechno dron umí?
Pěkně vypadá. Na větší modely můžete věšet sprej, jímž nastříkáme rozhlednu na Petříně, či reproduktory, když chcete něco říci na dálku. Nosí kabelky na módní přehlídce, což před námi zkusila značka Dolce & Gabbana. Malé drony závodí, vyvinou rychlost až 160 kilometrů za hodinu, řídí je vesměs mladí kluci pomocí kamery v brýlích a v tom sportu jsou Češi vážně dobří.

Kolik dronů už máte doma?
Ani jeden, ale producent už dva a bojím se, že na konci budeme mít slušnou sbírku.

Nechci tlumit vaše nadšení, ale co si v kině počne laik?
V příběhu nejde o techniku, je prostý, přímý, obsahuje milostné motivy i humor, oba hrdinové jsou legrační. Jiří Mádl tu dokonce rapuje jako Kato, který se podílí na hudbě.

Hledal jste herce dlouho?
Mádla jsem chtěl od počátku, u Hádka jsem se bál, že už je moc známý, ale je prostě nejlepší, má sympatickou i nejednoznačnou tvář.

Výkon spravedlnosti řeší filmy Teroristka a Úhoři mají nabito, o zahraničí nemluvě. Proč asi?
Téma zřejmě visí ve vzduchu. Ostatně i v Modeláři zazní, že demonstrace je mrtvá, protože už jich bylo moc, tudíž se protestuje jinak.

Vaše Dabing Street má šanci na cenu v Monte Carlu, jedete tam?
Nemohu, točím, ale s princem si popovídá herečka Klára Melíšková, je za seriál také nominovaná.

Až Modeláře 6. února 2020 uvedete do kin, zkusíte zas televizi?
Něco plánujeme, ale tentokrát bych chtěl delší, čtyřicetiminutové díly a odvyprávět klasický příběh. O člověku, který se stane hrdinou ekologického hnutí proti své vůli.