Z filmu Čtvrtý druh | foto: Archiv festivalu Čtvrtý druh

Milovníci sci-fi a Avatara mají pré, v Praze jim věnovali čtyřdenní festival

  • 8
Ukojit hlad fanoušků po filmech s tématikou záhad, paranormálních jevů a mimozemských civilizací se rozhodlo pražské kino Atlas. Kromě uvedení aktuálního filmu Čtvrtý druh nabídne divákům také veřejnou premiéru prvních dílů Fringe (Hranice nemožného), nového seriálu z dílny tvůrců seriálu Lost.

Festival odstartoval už ve čtvrtek projekcí filmu Čtvrtý druh, který na celém světě vzbuzuje polemiku, zda jde o realitu či fikci.

Pro páteční večer je připravena projekce úvodu zmíněné populární série Hranice nemožného. "Seriál uvedeme souběžně s jeho českou premiérou na Nova Cinema, takže peciválové mohou klidně zůstat doma," říká k tomu ředitelka kina Iva Žáková.

"Víme ale, že seriál už tu má obrovskou fanouškovskou komunitu, které chceme umožnit setkání a možnost pobavit se s odborníky na dané téma a s těmi, kdo vytvářeli českou verzi seriálu."

Po celý víkend pak v kině poběží celá řada podobně laděných snímků, ale hlavním lákadlem budou asi přednášky odborníků a filmy, které nejsou běžně k vidění.

Ze seriálu Fringe

Sobotní odpoledne zpestří projekce cestopisných filmů českého cestovatele a záhadologa Ivana Mackerleho. Na neděli je pak připravena přednáška dr.Jitky Lenkové Čtvrtý druh – pravda či fikce?

"Kino Atlas prošlo kompletní rekonstrukcí, ale zároveň si uchovalo charakter příjemného klubového kina. Našim cílem je vytvořit z něj místo pro setkávání. Filmový festival čtvrtého druhu je jedním z projektů, který lidem s podobnými zájmy umožní strávit celý víkend koukáním na filmy a diskuzemi o nich," uzavírá Iva Žáková.

Program festivalu

PÁTEK 5.ÚNORA
16.00 - Karel Rašín – PROJEKT ALFA - realita únosů do UFO v Čechách a v zahraničí (přednáška)
18.00 – Čtvrtý druh – projekce filmu
20.00 – The Fringe (Hranice nemožného)

SOBOTA 6.ÚNORA
15.30 – Filmy Ivana Mackerleho
17.30 – Avatar 3D
18.00 – Akta X: Chci uvěřit
20.00 – Čtvrtý druh

NEDĚLE 7.ÚNORA
15.30 – Čtvrtý druh – realita nebo fikce? – přednáška JuDr. Jitky Lenkové
17.30 – Avatar 3D
18.00 – District 9
20.00 – Čtvrtý druh

Více info na www.kinoatlas.cz