Český lev - Jaroslav Dušek

Český lev - Jaroslav Dušek - Tisková konference k letošnímu ročníku předávání filmových cen, kino Lucerna Praha (29. ledna 2008) | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Lvů se nebojím, říká navrátilec Jaroslav Dušek

  • 2
Třikrát po sobě, v letech 2000 až 2002, moderoval Jaroslav Dušek slavnostní ceremoniál Českých lvů. Zavedl styl, který se stal legendou: účinkující se třásli strachem a diváci nedočkavostí, čím je zase Dušek zaskočí.

Letos se na pódium vrací, v sobotu uvede v přímém přenosu ČT1 z pražské Lucerny 15. ročník filmových cen – jako jeden z mála, kteří se nechali přemluvit k moderátorské repríze. "Nebojím se," tvrdí Dušek.

Pořadatel akce Petr Vachler tvrdí, že žádný moderátor nechce uvádět Českého lva podruhé. Vy jste vzácná výjimka, jdete dokonce do druhé vlny - proč se zrovna vy nebojíte?
Do druhé vlny jdu, protože Petr Vachler přistoupil na změnu ceremoniálu, kterou jsem mu navrhl už před pěti lety. Zdá se, že doba dozrála. Nebojím se, protože nevím, čeho bych se měl bát. Přímý přenos mě naopak baví, protože v něm nelze nic zpětně zaretušovat a vše se ukáže v plné nahotě. Já se těším.

Ročníky, jež jste moderoval, patřily k nejsledovanějším. Na jakou hranici sledovanosti hodláte letos zaútočit? Zatím rekord drží návrat hokejistů z Nagana - 4 miliony diváků.
Ideální by bylo, kdyby se dívalo tak deset milionů lidí.

Říkal jste, že se letošní ceremoniál změní způsobem, jaký jste už před lety navrhoval. Můžete být konkrétnější - co jste navrhoval a proč se to nestalo?
Navrhoval jsem soustředit pozornost více na všechny nominované osoby, posílit vědomí hry a schopnost dohody a souhry. Aby diváci poznali nejenom držitele Českých lvů, ale také jejich kolegy.

Proč jste to tenkrát nezkusili?
Tehdy se Petru Vachlerovi zdál můj návrh příliš riskantní. Víc vám teď prozradit nemohu, protože s jednotlivými nominovanými o podobě večera jednáme.

Tradovalo se, že se vítězové i předávající strachují, čím je na pódiu zaskočíte. Kdo by na scéně dokázal znejistit vás?
Nevím, já vůbec takto nepřemýšlím. Na všechny se těším.

Ke koloritu Českých lvů patří bezmasý raut. Jak jej snášíte - dáte si řízky těsně před ceremoniálem, nebo je nosíte s sebou?
Snáším ho výborně. Mnohem víc mě zajímá, jaké rozmanité pochutiny budou opět nabídnuty, jaké variace chutí existují. Koneckonců, masu jsem už před delším časem odvykl.

Takže co doporučujete?
Zkoumám pohanku, jáhly, cizrnu, kuskus, hummus, dýni hokkaidó, hrách, fazole, brambory, kukuřici, rýži, hlívu ústřičnou, houby šitake, olivy, kapary, houby našich lesů, zelí kysané i sladké, květák, brokolici, špenát, artyčoky, rajčata, konopné semínko, peču si kváskový chleba, raduji se z jednoduchosti. A to jsem se zatím nezmínil o sladkostech, sýrech a dalších a dalších možnostech.