Letní čas zábavy začne až ve čtvrtek

  • 3
Je nasnadě, proč přechod na letní čas činí tolika lidem problémy. Přece proto, že ručičky hodin se posouvají ze soboty na neděli, tedy během noci vybuchující bezuzdnou, jiskřivou televizní zábavou. A v kalném ránu, ošizen o hodinu léčby spánkem, pak divák zmateně tápe, jestli se mu to jen nezdálo.

Nezdálo. Opravdu v Dobrotách hýkalo publikum smíchy, ledva slyšelo spojení "erotické služby". Opravdu tu k ovacím stačily ječivé hlasy a natáčky na hlavě. Opravdu se tu vesele rýmovalo "nevinný věneček - úchylný blbeček". A co víc, ani to opravdu ještě nebyl vrchol estrádního veršotepectví.

Nova se musela sklonit před Českou televizí s Kufrem, kde velkolepě týral múzy Václav Upír Krejčí. Zveršoval mimo jiné, že Zedníček tluče na buben "bum bum, Aleš Ulm, samý um", případně "tluče na Kufr, chybí mu Töpfer", a zásadní vzkaz lidstvu poté zaslal novodobý fučíkovský rapper větou "Lidé na ČT, bděte, nebo sbalte Kufr a jděte!" Takové výzvě nelze odolat - bdělí lidé na ČT už dozajista balí.

Revoluční poezie tambora Krejčího mohla ustrašenější dušičky zahnat k fotbalu, leč ani tam nebylo bezpečno. Krvelačně naladěný komentátor líčil, kde koho už jsme rozstříleli, ba prý i mnohé skalpy získali, a sotva se míč přiblížil k bráně, dramaticky varoval "biozátěž pro kardiaky nic moc".

Zkrátka poslední sobotní večer zimního času byl určen pouze pro lidi zdravé, odolné, neřkuli otrlé, a ještě na vlastní nebezpečí - žádná pojišťovna by do tak hazardní pojistky nešla.

Naštěstí je tu předpověď, podle níž letní čas televizní zábavy začíná už ve čtvrtek. Nové díly seriálu Četnické humoresky slibují stejně poctivé řemeslo a věrný žánr jako předešlé, přitom jejich tón se zdá ještě uvolněnější, říznější, možná až na hraně. Bohužel ČT pošle své nejlepší šiky do bratrovražedné bitvy v týž den opět proti sobě.

Zatímco na ČT 1 propukne návrat prvorepublikových četníků, na ČT 2 asi málokdo objeví nenápadně groteskní půvab dokumentu Miry Erdevički Někde je líp, natáčený mezi romskými emigranty v Anglii.

Není vzdálenějších světů než romská rodina sršící emocemi a ostrovní zdrženlivost, již klasik popisuje coby anglosaský způsob, "jak zacházet s pocity a zákusky - zmrazit je a spolknout". Zprvu se divák ošívá, když kamera snímá nejdůvěrnější okamžiky kolem pohřbu: filmařsky jedinečné, lidsky sporné. Netočit je by byl hřích, točit asi také.

Ale počká-li si, odměnou dostane nádhernou tragikomedii o tom, jak Rom a Turek spolu "rozjíždějí byznys". Nejde tu o politické kázání, nýbrž o nevšední žánrový obrázek plný stesku i humoru. A také o detektivku napínavější než Četnické humoresky, neboť se lze sázet, jak romsko-turecké společné podnikání asi dopadne.

,