Scenárista a režisér Ivan Fíla | foto: Profimedia.cz

Spor tvůrců filmu o Krieglovi ústí v žádost o tři miliony korun

  • 4
Projekt Muž, který stál v cestě se mění v právní bitvu. Spor filmaře Ivana Fíly s producentem Miloslavem Šmídmajerem, jenž autora scénáře a stejnojmenné knihy o Františku Krieglovi odolal z režijního postu, dospěl k předžalobní výzvě, tedy poslednímu varování před podáním žaloby.

„Advokát mi poslal ve jménu svého klienta producenta Miloslava Šmídmajera zřejmě nejvyšší předžalobní výzvu v historii české kinematografie, konkrétně k celkové úhradě 2 960 000 korun, splatných do čtrnácti dnů,“ potvrdil Fíla a dodal, že tím pro něj skončila veškerá smírčí jednání.

„Samozřejmě nezaplatím, o nehorázném a nemorálním požadavku informuji všechny partnery našeho filmu, profesní organizace i veřejnost. Po všem, co jsem pro film a pro jeho zafinancování za čtyři roky udělal, se o takových metodách nesmí mlčet. František Kriegel by se otáčel v hrobě,“ dodal Fíla.

Zač přesně producent peníze požaduje, není jasné. „Na rozdíl od pana Fíly nehodlám řešit vzájemné spory přes média. Ostatně jsem se k tomu zavázal ve vzájemné smlouvě. Řeknu jen, že míra toho, jak Fíla porušuje smlouvu a šíří nepravdy a pomluvy na mou adresu, přerostla únosnou mez,“ vzkázal Šmídmajer.

„Ano, peníze žádá za všechna možná prohlášení, které jsem ohledně filmu udělal, dokonce jsou tam vyčíslena i jednání s investory, kteří na projekt přispěli,“ potvrdil Fíla. Trvá na tom, že pomoc přicházela právě díky jeho knize, která vyšla již ve třetím vydání a šestém dotisku, a že producent výrobu filmu zdržoval.

Podle Fílova právníka Muže, který stál v cestě nemůže natočit jiný režisér než sám autor scénáře, neboť jinak by hrozily zásadní autorskoprávní a jiné spory. Naopak podle právníků producenta to možné je, protože Fíla psal scénář přímo na Šmídmajerovu objednávku. Rozhodne zřejmě až soud.