Jak zajistit právo na řeckém venkově

Řecký film Čtyři roční doby práva, režiséra a scénáristy Dimose Avdeliodise byl uveden na letošním karlovarském festivalu v sekci Horizonty. Tato tříhodinová, magická komedie, popisující svérázný svět jednoho řeckého ostrova, získala v uplynulém roce několik festivalových ocenění, například v Soluni nebo Berlíně.

Snímek Čtyři roční doby práva je originálním a zábavným spojením venkovských legend, politického podobenství a sezónní komedie (což je nový žánr, vytvořený zvlášť pro tuto příležitost). Příběh nás zavádí na ostrov Chios v 60. letech, kde se tvůrce sám narodil. V té době bylo právo v rukou venkovských policistů, kteří na jedné straně reprezentovali místní vrchnost, ale na straně druhé byli trnem v oku chudým vesničanům, kteří si je museli vydržovat, aby hlídali jejich úrodu.

ČTYŘI ROČNÍ DOBY PRÁVA
(I earini synaxis ton agrofylakon -
Řecko 1999)

Scénář a režie: Dimos Avdeliodis
Kamera: Odysseus Pavlopoulos, Alekos Yannaros, Linos Meytanis, Sotiris Perreas
Produkce: Giorgios Pavlidakis
Hrají: Angeliki Malanti, Angelos Pantelaras, Takis Agoris, Yannis Tsoubariotis, Stelios Makrias, Panayotis Louros, Ilias Petropouleas
Délka: 178 min.
Premiéra: 5. září 2001

Také vesnice Tholopotamo má svého vlastního policajta, ale když ho najdou mrtvého v polích, těžko se narychlo hledá náhrada. Přestože zájemců ubývá, neboť se tu dějí divné věci, každé roční období se ve vesnické hospodě objeví nový muž v modré uniformě. Žádný z nich nedokáže Tholopotamské zkrotit, až ten čtvrtý konečně pochopí svět, v němž dodnes žijí pohádky a mýty.

Čtyři roční doby práva

Čtyři roční doby práva

Čtyři roční doby práva