Leah Harvey v seriálu Foundation (Nadace)

Leah Harvey v seriálu Foundation (Nadace) | foto: Biograf Jan SvěrákProfimedia.cz

Tvůrci seriálu Nadace u nás utratí až miliardu korun. Točí tu třetí řadu

  • 7
Třetí řada amerického seriálu Foundation (Nadace), za kterým stojí Apple TV+, se natáčí i v českých ateliérech Prague studios. Tvůrci by v Česku, kde natáčeli už druhou řadu seriálu, mohli utratit až miliardu korun.

Natáčení třetí série sci-fi seriálu, který vzniká podle slavné knižní předlohy Isaaca Asimova, pozastavily stávky hereckých a scenáristických svazů ve Spojených státech. V českých ateliérech by se mělo točit minimálně do konce srpna. V Česku dosud filmaři za natáčení Foundation podle Asociace producentů v audiovizi utratili dvě a půl miliardy korun.

„Pro natáčení série Foundation jsme pronajali našich sedm ateliérů a také všechny kanceláře, dílny a sklady od ledna 2023. Kvůli stávce a přerušenému natáčení počítáme s pronájmem do konce srpna letošního roku. To už budeme vědět, zda bude seriál u nás pokračovat i pro natáčení další sezony,“ uvedl Jindřich Guttner ze společnosti Prague Studios.

Po přerušení způsobeném stávkou amerických scenáristů a herců v loňském roce se znovu točí v pražských ateliérech a na polských lokacích, kam odjeli pracovat i čeští členové štábů. Od druhé poloviny května se pokračuje opět v českých ateliérech a exteriérech. „Českou republiku si filmaři vybrali díky kvalitnímu zázemí, zručným filmovým profesím a v neposlední řadě státním filmovým pobídkám,“ stojí v tiskové zprávě. V Česku doposud filmaři za Foundation utratili dvě a půl miliardy korun a do konce současného natáčení přibude další miliarda utracená u českých dodavatelů, uvedla asociace. Natáčení druhé řady seriálu zaměstnalo asi 4000 lidí.

„U Foundation se propojilo všechno to, co v tuzemsku zahraniční filmaři hledají – tedy unikátní lokace, špičkoví profesionálové z mnoha oborů filmu i systém filmových pobídek. Tomu je však třeba stále se věnovat, protože podobné systémy, které lákají filmaře, existují téměř ve stovce zemí po celém světě,“ uvedl předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi Vratislav Šlajer. Pobídky představují pro filmaře možnost získat zpět část nákladů. V Česku činí základní filmová pobídka pětinu z uznatelných nákladů.

Podle asociace hrozí, že Česko o pozornost zahraničních filmařů přijde, protože investice do filmového průmyslu ze strany státu se nezvyšují adekvátně potenciálu, který v sobě český filmový průmysl má.

Česká metropole je u zahraničních filmařů populární. Letos se v Česku natáčí seriál Blade Runner 2099, nedávno se v Praze objevil herec Adam Sandler, který hraje v celovečerním filmu Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia). Netflix zde natáčel i snímek The Gray Man. Dříve se v Praze točily například akční thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale.

,