z filmu Draussen Bleiben

z filmu Draussen Bleiben | foto: Archiv festivalu Der Film

Festival Der Film slibuje teroristy, emigrantky a dealery

Hlavně k reflexím čtyřicátého výročí roku 1968 se hlásí dramaturgie třetího ročníku festivalu německy mluvených filmů Der Film, který se uskuteční od 1. do 9. října v pražských kinech Aero a Světozor.

Dramaturgie festivalu tradičně snímky vybírala nejen na prestižním Berlinale, ale také na přehlídkách národních kinematografií Německa, Rakouska a Švýcarska.

Jedna z hlavních programových sekcí festivalu nese název Der ParagRAF, který v sobě skrývá zkratku kdysi mocné a obávané teroristické skupiny Frakce Rudé armády - RAF. Tato skupina se v roce 1968 v Německu vyrekrutovala z řad radikálních studentů a jejich ozbrojeného boje proti "kapitalistickému" zřízení.

"Není úplně známo, že relikty skupiny RAF byly v Německu na pořadu dne ještě zkraje devadesátých let,“ podotýká programová ředitelka festivalu Klára Konečná.

"Tři generace bojovníků RAF, politicko-společenský diskurs celého období nebo nechvalně známý soudní proces s představiteli této teroristické jednotky, během něhož docházelo k závažnému porušování práv a svobod obžalovaných, přiblíží hned pět hraných snímků a jeden dokument," dodává Konečná.

Takový počet filmů podle ní svědčí o zájmu, který teroristická skupina stále vzbuzuje. A to i přesto, že její činnost byla oficiálně ukončena už před deseti lety.

z filmu Todesspiel Brenner RAF

Od politiky k dealerům a emigrantům
Návštěvníky festivalu ale nečeká jen politika a dobové výpovědi - promítnuto bude i dvacet hraných a dokumentárních snímků, z nichž většina představuje špičku současné německé, rakouské nebo švýcarské tvorby.

Diváci si budou moci vybrat celkem z pěti sekcí, a to Der Film Spezi, Das Debüt, Die Doku, výše zmíněné Der ParagRAF a Die Ikone `68 – Uschi Obermaier, které nabídnou aktuální témata i pohledy do nedávné německé minulosti.

Jedním z nejlákavějších titulů, který letos pořadatelé přivezou, je gangsterka Chiko o vzestupu a pádu jednoho drogového dealera. Jde o snímek hlásící se k odkazu klasiky od Martina Scorseseho či Briana De Palmy.

TRAILER K FILMU CHIKO 

Chiko podle tvůrců nabízí strhující děj a drsnou atmosféru. Režisér Özgür Yildirim a producent Fatih Akin totiž film postavili zejména na autenticitě a atmosféře Hamburku. A samozřejmě také na hereckých výkonech a hudbě - tu vybral Klaus Maeck, bývalý manažer industriálních Einstürzende Neubauten.

Velký ohlas předpokládá také dokument Draussen bleiben (Zůstat stranou), tedy ničím nepřikrášlený portrét šestnáctileté dívky, které za jedenáct let pobytu nebylo umožněno v Německu zapustit kořeny.

Mladou emigrantku Valentinu totiž sledoval režisér Andreas Riedel celý rok a pozoroval všední den protagonistky a jejích přítelkyň v uprchlickém domově v Mnichově.

TRAILER K FILMU DRAUSSEN BLEIBEN