Český lev

Český lev - Sošky pro vítěze filmových cen Český lev | foto: Vachler Art Company

Dokumenty se konečně dočkají Českého lva

Po letech naléhání se tuzemské dokumenty dočkaly. Od příštího roku budou mít v rámci cen Český lev vlastní kategorii.

"Po dvou letech vášnivých diskusí došlo ke schválení změny, která se bude realizovat od příštího roku. V roce 2007 se bude na našem večeru udělovat cena za nejlepší dokument uvedený v kinech," řekl šéf České filmové a televizní akademie Petr Vachler.

Způsob a kritéria udělování ceny za dokument jsou dosud nejistá. ČFTA váhá, jaký systém hodnocení zvolit. "Je to problematické, zejména proto, že dokumentů uváděných v kinech je velice málo. Složitá jsou i kritéria pro jejich posuzování," podotkl Vachler.

Letošní třináctý ročník Českého lva má celkem patnáct kategorií. Osm z nich se technicky týká výroby filmu, čtyři jsou herecké.  Uděluje se rovněž cena za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu a Cena Magnesie za nejlepší zahraniční film, nechybí ani vyhlášení divácky nejúspěšnějšího filmu. 

Dále bude udělena Cena Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář k celovečernímu filmu, Cena ČFTA za nejlepší filmový plakát, Cena čtenářů časopisu Premiere za nejoblíbenější film. "Volitelnou" pak je Cena ČFTA za nejlepší audiovizuální počin.

Jistou perličkou je pak udělení Plyšového lva za nejhorší film roku. O ceně rozhodují filmoví publicisté. Vachler chce do budoucna toto ocenění zrušit.