Čarodějnice z Blair opět straší diváky

Po nebývalém úspěchu nízkorozpočtového hororu Záhada Blair Witch (1999) přichází do kin druhé pokračování strašidelného "amatérského" snímku. Přestože se původní tvůrčí i herecký tým kompletně obměnil, i ve druhém pokračování ožívá legenda o marylandské čarodějnici. Po stopách záhadných osudů Heather a jejích kolegů z prvního dílu se tentokrát vydává čtveřice bostonsých studentů.

Jeff Donovan je fascinován vším, co se událo kolem známého projektu zvaného Blair Witch a také z něj přes internet profituje. Dá dohromady partu čtyř lidí s různými náhledy na existenci čarodějnice a zorganizuje pro ně další cestu do míst, kde se ztratili jejich předchůdci, mladí filmaři. Všichni touží po dobrodružství a chtějí vypátrat, co se vlastně stalo a napsat o záhadě knihu.

Záhada Blair Witch 2

USA, 2000

Režie Joe Berlinger
Scénář Dick Beebe, Joe Berlinger
Kamera Nancy Schreiber
Hudba Carter Burwell
Hrají Stephen Baker Turner, Tristine Skyler, Erica Leerhsen, Kim Director, Jeffrey Donovan ad.
Žánr horor
Původní název Book  of Shadows: Blair Witch 2
Délka 90 minut
Premiéra 10. května 2001
Nová čtveřice studentů chce přenocovat u domu Rustina Parra. Jde o strašidelné místo, kde žil vrah sedmi dětí, který vraždil na příkaz čarodějnice, vydá své další nevyjasněné poselství. Ráno celá skupina zjistí, že nikdo z nich nespal a že si nic nepamatují. Bizarní symboly na jejich tělech přinášejí další záhadu a příběh na hranici fikce a skutečnosti pokračuje.

Mystifikaci nahradil tuctový horor
(Recenze Mirky Spáčilové)

Pokud čarodějnice z marylandského lesa existují, první Záhadu Blair Witch uvítaly jako neplacenou reklamu, zato druhý díl by mohly pohnat k soudu - za upocenou modernizaci "jejich" mýtu. Je pravda, že po svěžím původním modelu, veledůsledné mystifikaci tvářící se jako "pravý" dokument, se těžko hledá jiný nápad. Ale také je pravda, že by bylo poctivější ponechat tenhle generační kult filmovým dějinám, než ho křísit a činit z něj všední detektivku.

Herní princip - neboť v Záhadě Blair Witch 2 jde opět víc o hru než o film - zůstává týž. V jedničce se trojice studentů vydala po stopách čarodějnice, ale sama se ztratila; jejich "znovunalezené" videokazety a filmy, které přitom natočila, jsou vlastně oním prvním dílem. Ve dvojce televizní zpravodajové zpovídají místní občany, kterým popularita prvé Záhady vynesla příjmy z turismu a prodeje suvenýrů, přestože podle kritiků prý šlo o nejhorší film roku. Lesy se hemží výpravami nových zvědavců z celého světa a mezi nimi se vyloupne další parta mladých bažících po setkání s čarodějnicemi, jež se staly osudnými minulé expedici. A historie se opakuje: tihle nadšenci sbírají podklady pro knížku Blair Witch - historie, nebo hysterie? Během idylky u táboráku ještě statečně vtipkují a diskutují jako Allenovi intelektuální snobové, po bizarní noci se diví, kam zmizely jejich poznámky, a nakonec ječí hrůzou.

Jenže tentokrát už zlo není magické, tedy bezvýhradně neviditelné, nezobrazitelné a tudíž tajuplně účinné: přibyly snové krvavé prostřihy, vřískoty, dokonce i psi, pušky, policisté, psychiatři a mrtvoly ve skříni, čili prachsprosté thrillerové harampádí. Navíc se finále stěhuje z čarodějného lesa do staré továrny, kde zhýčkané děti virtuálního věku mají kromě kamer střižnu, telefon i internet a kde debatují na téma "kapitalismus těží ze strachu a lží". Původní přírodní mystika se mění v ateliérové cvičení, černé síťové punčochy a prvky sexu zavádějí až k uměle satanistických nápodobám a pohanské křepčení jedné z dívek u záhadného stromu připomíná spíše machu tanečnice z erotických klubů u tyče.

Zkrátka novátorský půvab mystifikační hry vyprchal a jeho náhražka končí u slušného, leč tuctového teenagerovského hororu bez překvapení i bez čarodějnic.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

Z filmu Záhada Blair Witch 2.

,