Miroslav Etzler

Miroslav Etzler | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Etzler režíruje. Vybral si Savku a Němcovou a nechce být hybačem loutek

  • 0
Miroslav Etzler, Pavlína Němcová a Tomáš Savka. Zbrusu nové pražské Divadlo Na Maninách nasadilo do své první premiéry samá známá jména.

První hrou nového divadla je Zrada od britského nobelisty Harolda Pintera; režie se poprvé ve své kariéře chopil Miroslav Etzler. „Pintrova Zrada je text, který je relativně málo frekventovaný. A teď se zrovna stalo, že se v posledních pěti letech objevil v Praze třikrát za sebou,“ upozorňuje Etzler na fakt, že před zdejším uvedením mohli diváci Zradu vidět v Divadle v Celetné či v Činoherním klubu.

„Východiskem pro mne bylo, že hra je dokumentem rozpadu vztahu tří přátel, manželského páru a jejich blízkého kamaráda,“ vysvětluje, jak Zradu pojal on. I proto prý oslovil činoherně nepříliš zkušené herce.

„Nekladu si ambice být režisérem, na Shakespeara nebo Moliéra bych si netroufl. Ale zjišťuji, že když odešly velké režisérské osobnosti, tak herci velmi často pracují na jevišti sami. Pokud to tedy nejsou takoví ti hybači loutek, jako je Daniel Špinar a další, kterým nezáleží na tom, že na jevišti mají stát lidé, a vytvářejí formální plátna,“ uvažuje nad dnešním divadlem Etzler. 

„Pro mne byl vždy na jevišti dominantní člověk,“ říká ještě. „Doufáme, že se diváci smíří s tím, že neuvidí bujarou činohru, ale divadelní dokument,“ uzavírá Etzler a dodává, že představení se bude během stoupajícího počtu repríz dále vyvíjet.

Zrada měla Na Maninách premiéru minulý čtvrtek, nejbližší repríza je v plánu 5. listopadu.