Znalci neznají své touhy a strachy

Hořkou komediální exkurzi do života dobře situovaných, zabezpečených a "bezproblémových" mladých lidí nabízí hra dánské autorky Nikoline Werdelinové Znalci. Její českou premiéru uvede v pátek 16. května Švandovo divadlo v Praze.

Znalce napsala Werdelinová v roce 1997 a ještě v témže roce obdržela cenu za nejlépe napsanou dánskou hru. Příběh popisuje osudy pěti přátel, kteří se vzájemně navštěvují, obdivují, milují a zatracují a přitom se dostávají do nečekaných životních situací.

Hlavní hrdinové této hry - Helena, její manžel Petr, přátelé Otto a Karen a kamarádka Kiki rozumějí všemu, jen ne sami sobě. Mají přehled o současných trendech, potřebách těch druhých, ale ve skutečnosti neznají ani své vlastní tužby a strachy, natož své partnery a kamarády a jejich opravdové představy o kvalitě života.

Znalci jsou komedií o manželské nevěře, divokých večírcích, strachu z navázaní dlouhodobého partnerského vztahu i skličující samotě. Její podstatu tvoří hra na upřímnost, jež může být krutá a nesnesitelná, a lež, která je milosrdná, ale stále zůstává lží.

" Když člověk delší dobu nemá s kým promluvit, koupí si třeba sporák. Heleně a jejímu muži Petrovi už to delší dobu moc nejde po sexuální stránce, a proto je dobře mít v dřevníku hromadu polen, aby bylo v neděli dopoledne co štípat. Je to všecko boj beztvarosti, proti tomu, aby člověk nevisel na tenkém provázku uprostřed nicoty," prozradila o své hře Nikoline Werdelinová, která se páteční premiéry osobně zúčastní.

Znalci

Nikoline Werdelinová

režie

Daniel Hrbek 
překlad     František Fröhlich
dramaturgie Markéta Bláhová
výprava Petra Hábová
hrají

Kristýna Frejová
Veronika Janků
Tomáš Pavelka
Klára Pollertová-Trojanová
Apolena Veldová
Kamil Halbich
Zdeněk Velen

Švandovo divadlo v Praze

premiéra 16. května 2003        
V rolích manželů Heleny a Petra se představí Kristýna Frejová v alternaci s Veronikou Janků a Kamil Halbich.

Další pár Otto a Karen ztvárnili Tomáš Pavelka a Apolena Veldová. Samotářku Kiki bude hrát Klára Pollertová-Trojanová. Režie Znalců v překladu  Františka Fröhlicha se ujal Daniel Hrbek.

Třiačtyřicetiletá dramatička Nikoline Werdelinová napsala celkem pět her, jež vznikly v období mezi lety 1986-2002. Kromě Znalců jsou také v zahraničí dobře známé komedie Moje dvě sestry či Bubliny na potoce, které byly oceněny literární cenou Paoula Reumerta.

Rodačka z dánského hlavního města se proslavila nejen divadelní tvorbou, ale i jako autorka komiksů. Werdelinová je svobodná, žije v Kodani, ve čtvrti Hellerup, má dva psy - boxerky Ubu a Almu.

Fotografie z divadelního představení Švandova divadla Znalci dánské autorky Nikoline Werdelinové.