Vytrénovali mě komunisti, když mi zakazovali role, řekla Janžurová Za scénou

  • 46
„Vytrénovali mě komunisti, když mi zakazovali role. Ale já se naučila každý zápor proměnit v klad,“ řekla herečka Iva Janžurová v pořadu Za scénou. Částečně tím komentovala své nízké herecké vytížení v Národním divadle. Divadelně se tak realizuje především v Divadle Kalich.

Právě v Kalichu Janžurová v únoru oslavila stou reprízu hry Božská Sarah o herečce Sarah Bernhardtové. „Jako Sarah jsem živelnější, živočišnější. Na Alžbětu II. jsem se musela dlouho připravovat,“ naráží Janžurová na úspěšnou inscenaci Audience ve Stavovském divadle.

To je společně s představením Křehkosti, tvé jméno je žena a krátkým výstupem v Pýše a předsudku jediným hereckým vyžitím Janžurové v Národním divadle. „Daniel Špinar (šéf činohry ND, pozn. red.) se ke mně chová vždy mile. Ty role však nejsou Sarah ani Alžběta a já mám ráda krajíce chleba dobře namazané,“ vysvětlila Janžurová.

„Já se s Danielem dostala do konfliktu, když jsem v médiích loni řekla, že nebudu nic hrát a budu ráda,“ zmiňuje Janžurová a dál vysvětluje, že byl bohužel její výrok vytržen z kontextu. „Daniel se urazil. Vůbec nechtěl slyšet, když jsem mu to chtěla vysvětlit,“ říká.  

V současnosti Janžurová zkouší hru Veletoč, kterou sama napsala. Režíruje ji Šimon Caban. „Jana Paulová mi přinesla námět a mě hned napadlo, že by z toho mohla být dobrá komedie,“ vzpomíná. V představení si zahraje ještě Eva Holubová nebo dcera Janžurové Sabina Remundová.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv a kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury.

Logo pořadu Za scénou

V televizi Janžurovou v nejbližší době žádná role nečeká. „Brala bych televizní role, ale teď mě spíše všude zvou předávat ceny,“ vtipkuje. Ve hře je však stále její role ve filmu režiséra a scenáristy Radka Bajgara Teroristka, který loni získal na karlovarském filmovém festivalu finanční podporu dvě sta tisíc korun.

Sepsat své paměti nebo autobiografii Janžurová neplánuje. „Mám teď tolik plánů v tvorbě, že kdybych chtěla něco psát, tak to rozhodně nebudou paměti,“ říká. Na minulost se tak snaží upozorňovat alespoň své kolegy v divadle, údajně ji však příliš neposlouchají.

„Když mluvím o socialismu u nás, tak vidím, že mladí kolegové mě moc neposlouchají nebo dělají že mě poslouchají. Někdy je zbytečné vyprávět, protože to prostě nejde přenést. Chci jim vylíčit, že jsme se báli o život, protože tady stáli vojáci se zbraněmi. Oni to zachvění ale nepocítí,“ myslí si herečka.

Janžurová však sama dle svých slov v mládí platila za oddanou posluchačku a to především, když přišlo na vyprávění Zdeňka Štěpánka nebo Olgy Scheinpflugové.


Britská královská rodina