Svoboda pro Tibet

- Přes milion Tibeťanů zemřelo v důsledku nepokojů ve věznicích, v pracovních táborech nebo hladem, počet lidí, kteří odešli do exilu, stoupl už na 130 000.

V Praze se konal v pořadí již čtvrtý koncert na podporu Tibetu, který proběhl v Památníku na Vítkově a jehož organizátorem bylo Dokumentační středisko pro lidská práva. Na pozvání Linhartovy nadace, ve spolupráci s Občanským sdružením Lungta, Nadačním fondem Potala a Dokumentačním střediskem pro lidská práva se podařilo do Prahy pozvat čtyři mnichy z kláštera Gjuto Tantric University v severní Indii.

Nově otevřené Komunikační centrum Linhartovy nadace připravilo šestidenní program. Akce byla zahájena koncertem mnichů v pražském klubu Roxy, kde se konala zároveň vernisáž fotografií L. Sklenky, Z. Ondomyšiové a O. Cabaly. Večer byl zakončen filmem Putování k posvátné hoře Kailás.

2. března byl pak zahájen rituál mandaly Čanrazig, který trval pět dní a probíhal právě v Komunikačním centru Linhartovy nadace. Po celých pět dní se v centru mimo vysypávání písku do mandaly konaly různé doprovodné akce. Lidé měli možnost vidět výstavu tibetských rituálních předmětů, sošek, textů, fotografií a tanek ze sbírek J. Jelínka, uskutečnilo se několik přednášek o Himálaji a obětních rituálech. Mniši diskutovali o podpoře Tibetu a snažili se přiblížit svou kulturní tradici. Celý rituál byl zakončen v sobotu slavnostním průvodem a vysypáním písku z mandaly do Vltavy.

Situace v Tibetu se v posledních letech ještě zhoršila. Počet lidí, kteří prchají přes Himálaje do exilu, stoupl už na 130 000. Hrůzné přechody přes Himálaje končí většinou v severoindickém městě Dharmasala, kde se stavějí útulky pro utečence. V tomto městě žije od roku 1959 i současný dalajlama, kterému je dnes čtyřiašedesát let. Situaci se snaží řešit slovním vyjednáváním s Čínou, ale ta na jeho prosby nereaguje. V roce 1989 byla dalajlamovi udělena Nobelova cena míru.

10. března se spojí lidé na celém světě, aby vyjádřili svůj nesouhlas s protitibetskou politikou Číny. 10. března se také v České republice koná demonstrace na podporu Tibetu, a to v 17 hodin před čínskou ambasádou v Praze.

Poutníci před klášterem Seva u Lhasy

Před Džókangem (Lhasa)

Soukání vlákna v západním Tibetu

Čhökjong - strašný ochránce Buddhovy nauky

Nomádské děti (Lhasa)