z představení Saturnin

z představení Saturnin | foto: Alena Hrbková

Ondřej Havelka uvádí oblíbeného Saturnina na jeviště

  • 0
Saturnin Zdeňka Jirotky a Ondřej Havelka patří k sobě. Když se loni volila Kniha mého srdce, v ukázkách k vítěznému Saturninovi dominoval Havelka coby filmový představitel Jirotkova vypravěče, jemuž Saturnin slouží. Nyní se k němu vrací jako režisér.

z představení SaturninV pražském Divadle ABC má dnes premiéru Havelkova verze slavné Jirotkovy knihy. Společně s Martinem Vačkářem je Havelka i autorem scénáře a společně s Melody Makers stvořil také hudbu. "Jirotkův nostalgický obrázek první republiky i jeho humor jsou blízké mému srdci, podobně jako tehdy hraný swing a jazz, kterým jsem už jako student nadobro propadl," říká Havelka.

V Saturninovi si však nezahraje. Vypravěče, pražského úředníka pojmenovaného Leopold Jánský (ve filmu z roku 1994 se jmenoval Jiří Oulický), ztvární Vasil Fridrich, Saturnina Jiří Hána. Pod Havelkovým vedením si zahraje i Lubomír Lipský, který stejně jako ve filmu hraje dědečka v alternaci s Oldřichem Vlachem.

z představení Saturnin

V roli krásné slečny Barbory se budou střídat Zuzana Norisová a Lucie Pernetová. Přímo na scéně pak budou hrát Melody Makers. "Jirotka promítl do Saturnina svůj oblíbený anglický humor. A Saturnin uspěl u čtenářů osmašedesát let po svém vzniku," naráží na Saturninovo vítězství v knižní anketě dramaturg představení Jiří Janků.

z představení SaturninDivadlo ABC si však Jirotkův román vybralo k adaptaci ještě před finálovým večerem soutěže, i když pro jeviště je příběh komplikovaný zejména filmovým střídáním prostředí. Odehrává se jak v exteriéru (tenisový kurt, letní byt, hausbót i les), tak v interiéru (kavárna, v níž létají koblihy vzduchem). Autorem scény, která nakonec evokuje všechna tato prostředí, je Martin Černý.