Na Thálie má políčeno Krajčo i Petra Janů

  • 2
Kdo si letos odnese prestižní divadelní ceny Thálie, bude jasné až v sobotu 26. března. Herecká asociace ale již odtajnila širší nominace. Slavnostní udílení za herecké výkony v uplynulém roce bude vysílat Česká televize na svém druhém programu.

NOMINACE NA CENY THÁLIE 2004 ZDE

Ceny Thálie se udělují za období leden až listopad interpretovi a interpretce ve čtyřech oborech: v činohře, v opeře, muzikálu či jiném hudebně dramatickém žánru a v baletu, pantomimě či jiném tanečně dramatickém žánru.

Nejvíce nominací - dvanáct - letos směřuje do Prahy. Pětkrát zabodovala česká první scéna - Národní divadlo. Tři nominace má plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Celkem se nominace týkají třinácti scén, z nichž pět je mimopražských.

"Je potěšením sledovat, jak se na oblastních scénách zvedá úroveň, prvotřídní výkony stále ovšem přetrvávají na Národních scénách v Praze a Brně," uvedl předseda poroty pro balet, pantomimu a jiný tanečně-dramatický žánr Jiří Horák.

Do užší nominace v oblasti opereta, muzikál se letos za mimořádný ženský výkon probojovala Petra Janů za roli Královny Anny v muzikálu Tři mušketýři a Daniela Šinkorová za roli v Kabaretu v plzeňském Divadle J. K. Tyla.

"Činoherní porota viděla v uplynulém roce asi 155 představení. Znamenitých výkonů, které potěší nebo pohladí na duši, je naštěstí hrozně moc," uvedl předseda poroty pro činohru Václav Postránecký.

V oblasti činohry se o Thálii budou ucházet Vanda Hybnerová, která ztvárnila roli Catherine ve hře Důkaz, Jitka Smutná za roli Pokladní v Černém mléku a Markéta Tallerová z libereckého Divadla F. X. Šaldy.

V kategorii činohra mužský výkon jsou nominováni Richard Krajčo za hru Láska a porozumění, Boris Rösner za roli Harpagona v Molierovém Lakomci a Alois Švehlík.

"Z nominací jsem velmi potěšen. Je to pro mě čest, stát vedle takových herců jako je Boris Rösner a Alois Švehlík," řekl iDNES Richard Krajčo.

Vedle výročních cen se udělují ceny za celoživotní mistrovství v oboru činoherním, operním a baletním a cena mladému činoherci do 33 let za mimořádný jevištní výkon.