Sara Ramirezová

Sara Ramirezová - Herečka Sara Ramirezová s cenou za nejlepší vedlejší výkon v muzikálu Monty Python's Spamalot - 59. udílení divadelních cen Tony, Radio City Music Hall, New York (5. června 2005) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Na Broadwayi září Doubt a Monty Python

Drama Doubt (Nejistota) a muzikál Monty Python's Spamalot se staly nejlepšími představeními letošní divadelní sezony na newyorské Broadwayi. Rozhodlo o tom vyhlášení divadelních Tony Awards, obdoby filmových Oscarů.

Drama Doubt Johna Patricka Shanleye o podezřeních z pohlavního zneužívání dětí ve farní škole v Bronxu v roce 1964 bylo vyhlášeno nejlepší divadelní hrou. Oceněn byl i režisér Doug Hughes.

Doubt si připsalo i ceny za nejlepší herecké výkony, které si odnesly Cherry Jonesová za postavu řádové sestry svádějící vnitřní boj, zda se postavit zlořádu, i když si není jistá vlastní pravdou, a Adriane Lenoxová za roli matky údajně zneužívaného chlapce.

Už dříve Doubt získalo Pulitzerovu cenu a řadu dalších významných ocenění. Shanley je rovněž držitelem Oscara z roku 1988 za film Pod vlivem úplňku.

Jako nejlepší muzikál byla vyhodnocena hudební komedie Monty Python's Spamalot, kterou podle filmu Monty Python a svatý grál pro jeviště upravil jeden z původních Monty Pythonů Eric Idle. Cena připadla také Saře Ramirezové za postavu Jezerní paní a režiséru Miku Nicholsovi.

Nejčastěji při slavnostním večeru v proslulém newyorském sále Radio Music City Hall padal název muzikálu o lásce mladé Američanky v Itálii v polovině minulého století The Light in the Piazza (Světlo na náměstí). Cena připadla skladateli Adamu Guettelovi, herečce Victorii Clarkové a dalším čtyřem tvůrcům za výpravu, kostýmy, světlo a instrumentaci.

V kategorii nejlepší herec v divadelní hře zvítězil Bill Irwin za ztvárnění Jiřího, muže pod pantoflem v dramatu Kdo se bojí Virginie Woolfové. Autor této světoznámé hry Edward Albee byl poctěn cenou Tony za celoživotní dílo.

Mezi oceněnými herci byli i Dan Fogler za výkon v nízkorozpočtovém projektu The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, kterému se původně dávaly naděje na nejlepší muzikál sezony, a Liev Schreiber za drama Glengarry Glen Ross o stinných stránkách amerického snu, které bylo oceněno jako letošní nejlepší obnovené představení.