Loutky z představení Matěj a čerti

Loutky z představení Matěj a čerti | foto: LokVar

Matěj a čerti lákají na šestnáct marionet publikum již od čtyř let

  • 0
O chytrém a trochu líném Matějovi, který má ženu, sedm dětí a hluboko do kapsy, vypráví novinka loutkového divadla LokVar, která má premiéru v sobotu v pražském Divadle v Dlouhé.

„Jde o novou původní divadelní hru Matěj a čerti, kterou na motivy lidové pohádky napsal Martin Matejka,“ přibližuje za divadlo jeho zakladatel a režisér novinky Peter Varga.

„Lidé uvidí šestnáct krásně řezaných marionet naší výtvarnice Báry Hubené a dva živé herce, Martina Velikého a Petra Vargu – a to vše na způsob starého iluzivního kukátkového divadla, ovšem trochu jinak,“ láká dále.

LokVar je personálně provázán s Divadlem v Dlouhé. „Všechny premiéry se tradičně konají zde. Pojí nás dlouhá společná historie. Naše loutky by ve velkém sále asi nebylo moc dobře vidět, tak je volba jasná,“ vysvětluje Varga, proč je premiéra pohádky v plánu do prostor, kde scéna uvádí komorní kusy.

Zastesklo se po loutkách

LokVar vznikl jako nezávislé sdružení spolužáků z DAMU a pozdějších spoluhráčů z Dejvického divadla a Divadla v Dlouhé. „Kromě toho, že jsme hráli činohru, se nám po nějaké době zastesklo po loutkách. Máme za sebou už dvanáct premiér loutkových her nejen pro děti, ale i pro dospělé,“ popisuje své divadlo Varga a jako příklad uvádí dosud poslední inscenaci, kterou byl Krvavý román Josefa Váchala v Dejvickém divadle. 

„Hrajeme všude, kam nás pozvou. Před měsícem jsme se vrátili z Euro Kids festivalu ve Washingtonu, zahráli jsme si v Českém centru v New Yorku, v Bruselu, na několika místech v Brazílii,“ hlásí Varga.

Novinka Matěj a čerti je určena dětem od čtyř let.