Henrieta Hornáčková a Lukáš Jurek během příprav novinky MASH | foto: Alena Hrbková

Houlihanová i Pierce. Legendární M*A*S*H zahájí vršovickou letní sezonu

  • 0
Novou pražskou Letní scénu Heroldovy sady otevře v úterý večer premiéra M*A*S*H. Divadelní verzi oblíbeného filmu či seriálu z prostředí války v Koreji zde chystá Vršovické divadlo Mana. To je i pořádajícím celé zmíněné letní přehlídky.

Dokonce i hlas Jiřího Lábuse z amplionu doplní úterní premiéru novinky M*A*S*H, kterou pro Vršovické divadlo Mana zrežíroval Petr Svojtka. Roli Hawkeyho Pierce si zde zahraje Zbigniew Kalina, přísného majora Houlihanovou Henrieta Hornáčková.

„Vycházím z našeho textu, z naší dramatizace. Je inspirovaná filmem M*A*S*H z roku 1970, který předcházel známé seriálové verzi,“ předesílá herečka, jak se na ikonickou roli chystala.

„Major Houlihanová je tělem i duší vojanda reprezentující i hájící vojenský řád a disciplínu. Svými stížnostmi, argumenty a poznámkami ostatní osazenstvo neustále prudí. Někdy mám pocit, že jsem v tom našem příběhu hlavní záporák,“ popisuje trochu pobaveně.

Hornáčková doufá, že se týmu povede do představení vbalancovat vážnost korejské války i seriálový humor, který pomáhal osazenstvu polní nemocnice takové těžkosti přestát. „V MASHi probíhají vážné operace v otřesných podmínkách, řeší se nedostatek zdravotnického materiálu. Pro lékaře a sestry z polní nemocnice jsou ostré vtípky filtrací velkého stresu a únavy a také mnohdy cestou, jak tuto náročnou práci zvládnout,“ dodává.

Hornáčková sledovala seriál už dětství. „Pamatuju si, ze jsem si během letních prázdnin u babičky vždycky v televizním programu seriál zvýrazňovala a těšila se na něj. Bylo mi asi devět let, podle mě jsem v té době nemohla rozumět všem fórkům, přesto mě seriál bavil. A díky „Šťabajzně“ jsem se teď, po letech, ke sledování MASHe vrátila,“ vzpomíná. V dalších rolích divadelního přepisu se objeví Tomáš Novotný, Lukáš Jurek či třeba Veronika Svojtková.

Otevřením Letní scény Heroldovy sady slaví Vršovické divadlo letošní devadesátiny, právě zde plánují premiéru a první reprízy MASHe. Na letní scéně vedle koncertů, představení pro děti či Stand’artního kabaretu Divadla Vosto5 uvedou 6. července i novinku Víra! Láska! Naděje? pojednávající o nesmiřitelných principech lásky a víry. Tvůrci vybrali tento sváteční termín upomínající osud Jana Husa ze symbolických důvodů.

Do Heroldových sadů zve i krátký snímek s Jiřím Lábusem: