Jakub Špalek

Jakub Špalek | foto: David Votruba, iDNES.cz

Jakub Špalek: Divadla mají být dotována

  • 66
Svoji činnost kvůli nové grantové politice pražského magistrátu o prázdninách ukončí divadelní spolek Kašpar. "Stojím za tvrzením, že divadla mají být dotována a vedle nich mohou existovat komerční projekty, které jsou samy o sobě ziskové," napsal v on-line diskusi se čtenáři iDNES.cz šéf spolku Jakub Špalek.

ODPOVĚDI JAKUBA ŠPALKA NAJDETE ZDE

"Vzhledem k nečekanému snížení dotací ze strany pražského magistrátu jsme už teď finančně na dně a nejsme schopni uzavřít smlouvy s herci na další sezonu," vysvětlil Špalek, proč soubor - trvale hostující v Divadle v Celetné - končí.

Jedinou možností, jak Kašpar zachránit, je podle něj změnit nový systém. To se ostatně žádá v petici Za Prahu kulturní. Tu do dnešního dne podepsalo více než 23 tisíc lidí z celé republiky, pražské zastupitelstvo ji ovšem na dubnovém zasedání odmítlo.

"Čekáme na jasně formulovaný postoj magistrátu - odpověď na petici. Jednáme s ministerstvem kultury a zároveň s tím samozřejmě promýšlíme různé krizové scénáře," napsal Špalek pár desítek minut před středečním jednáním u kulatého stolu se zástupci pražských divadel a magistrátu.


Vzkaz Jakuba Špalka divákům

Vážení Kašparovi diváci,
je mojí nemilou povinností (trochu u toho bulím) Vám oznámit, že divadelní spolek Kašpar v létě 2008 bude muset ukončit svoji činnost.
Vzhledem k nečekanému snížení dotací ze strany pražského magistrátu jsme už teď finančně na dně a nejsme schopni uzavřít smlouvy s herci na další sezonu 2008/2009.
Čekáme ještě na možnou záchranu, o kterou prosíme i v petici "Za Prahu kulturní" – jsme jedni z mnoha subjektů, které vážně ohrozily poslední "kroky pana Richtera", ale mnoho naděje i dnů nám už nezbývá.
Pokusíme se dohrát sezonu a pevně věřím, že se nám podaří ještě dohrát červenec a srpen – na letní hraní se těšíme – začátkem září pak končíme...

Tak na shledanou v lepších časech
Za spolek Kašpar
Jakub Špalek

Z oficiálních stránek divadla

Stejně složité to podle Špalka bude i s Divadlem v Celetné, které vzhledem ke snížení dotací omezilo počet večerních představení, zrušilo víkendové pohádky, malá noční představení a redukuje počet hostů.

"Nemá totiž na starosti tolik lidí co Kašpar - jenom hodně hraje. Jakmile ale skončí Kašpar, začne klesat i provoz v Celetné. Konec odhaduji na říjen," vysvětlil Špalek. Jediným řešením podle něj je drastické navýšení nájmů souborů, které v Celetné hrají, což zase položí je.